Osamnaestogodišnjak se pridružuje Bezosu na letu u svemir

Oliver Daemen će 20. jula postati najmlađi astronaut u historiji, a poletjet će zajedno s američkim milijarderom na prvom letu u svemir letjelice kompanije Blue Origin.

Jeff Bezos se nada da će se pridružiti Richardu Bransonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir (EPA)

Osamnastogodišnjak Oliver Daemen će 20. jula postati najmlađi astronaut u historiji, a poletjet će zajedno s američkim milijarderom Jeffom Bezosom na prvom letu u svemir letjelice Bezosove kompanije Blue Origin.

Kompanija Blue Origin saopćila je u četvrtak da će, umjesto pobjednika na aukciji za jedno mjesto na prvom letu u svemir, s Bezosom putovati 18-godišnjak Daemen, prenosi Beta.

Kompanija je navela da će on biti prvi klijent koji plaća, ali nije navela cijenu karte.

Pobjednik aukcije, koji je za mjesto platio 28 miliona dolara, želi ostati anoniman i putovat će u nekoj budućom misiji, navela je kompanija.

‘Oliver predstavlja novu generaciju’

Na prvom letu Blue Origina s putnicima, osim Jeffa Bezosa, bit će i njegov brat Mark te Wally Funk (82), koja će biti najstarija astronautkinja u historiji.

Njih četvero će poletjeti iz zapadnog Teksasa u raketi “New Shepard” na let od deset minuta.

Ovo će biti “početak komercijalnih operacija za ‘New Shepard’, letjelice Blue Origina”, rekao je Bob Smith, šef kompanije.

“Oliver predstavlja novu generaciju ljudi, koji će nam pomoći da izgradimo novi put ka svemiru”, kazao je on.

Oliver Daemen maturirao je 2020. godine i posjeduje dozvolu privatnog pilota.

Za Daemena, fasciniranog svemirom, Mjesecom i raketama od četvrte godine, ovaj let je ostvarenje životnog sna.

Namjerava studirati fiziku i upravljanje inovacijama na Univerzitetu Utreht u Holandiji od septembra.

Kompanija nije navela iz koje je zemlje, ali njegov javni Instagram profil ima uglavnom komentare napisane na nizozemskom.

Bezos, osnivač Amazona i najbogatiji čovjek na svijetu, nada se da će se pridružiti Richardu Bransonu i klubu milijardera koji su stigli u svemir u letjelici svoje kompanije.

Let na visinu od 100 kilometara

Branson je to uspeo u nedjelju u letjelici “Virgin Galactic”, što je predstavljalo važan međaš u svemirskom turizmu.

Iako će Bezos biti drugi u ovom poslu, Blue Origin naglašava da je njihovo iskustvo putovanja superiornije u odnosu na kompaniju Virgin Galactic.

Za razliku od svog konkurenta, Bezosova letjelica “New Shepard” će preći međunarodno priznatu granicu za svemir na visini od 100 kilometara, a kompanija navodi da je njena raketa prihvatljivija i za životnu okolinu.

Ambicije kompanije se ne zaustavljaju na svemirskom turizmu, jer se nada da će postati veliki saradnik za misije Američke svemirske agencije – NASA, poput kompanije SpaceX Elona Muska.

Izvor: Agencije