EU odlaže plan o novom nametu za digitalne usluge

Evropska komisija će odložiti dostavljanje plana o uvođenju novog nameta na digitalne usluge, koje je bilo najavljeno za kraj jula.

Detalji budućeg sporazuma moraju biti usaglašeni do oktobra (EPA)

Evropska komisija će odložiti dostavljanje plana o uvođenju novog nameta na digitalne usluge, koje je bilo najavljeno za kraj jula, izjavio je glasnogovornik EK-a Daniel Ferrie.

Do promjene odluke dolazi nakon intenzivnog pritiska američke administracije, ali su i pojedini evropski zvaničnici doveli u pitanje svrsishodnost planiranog poreza EK-a nakon što su predstavnici 20 najvećih svjetskih ekonomija postigli u subotu dogovor o globalnoj reformi korporativnog poreza.

Američka administracija je uznemirena zbog inicijative Evropske unije i traži da se postojeći nacionalni porezi na digitalne usluge ukinu u okviru globalne revizije prekograničnog oporezivanja preduzeća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Nova procjena najesen

“Odlučili smo obustaviti aktivnosti koje se odnose na naš novi digitalni namet kao dodatni izvor prihoda EU-a”, rekao je Ferrie.

Dodao je da će EU ponovo procijeniti situaciju najesen.

Evropski komesar za ekonomiju Paolo Gentiloni je u subotu, na pitanje novinara da li će možda plan o novoj naknadi na digitalne usluge biti odložen, odgovorio da je prioritet EU-a provođenje sporazuma G20.

Detalji budućeg sporazuma o globalnom korporativnom minimalnom porezu moraju biti usaglašeni do oktobra, kako bi ga mogli ratificirati nacionalni parlamenti više od 130 zemalja koje su ga podržale.

Američka ministrica finansija Janet Yellen sastala se u posljednjih nekoliko dana s najvišim zvaničnicima EU-a, a u ponedjeljak i s predsjednicom EK-a Ursulom von der Layen u Briselu.

Strahuju i u SAD-u

Uoči sastanka, jedan izvor blizak EU-a, rekao je da je njen prioritet da eliminira opasnost od novog digitalnog nameta EU-a.

Sjedinjene Američke Države također strahuju da bi taj namet EU-a, u slučaju da bude predložen u julu, mogao potkopati globalni sporazum i zakomplicirati njegovo odobravanje u američkom Kongresu.

Unija godinama pokušava uvesti vlastiti digitalni porez i planirala je taj prijedlog dostaviti europarlamentarcima krajem ovog mjeseca, s ciljem da osigura dodatni prihod za finansiranje svog ogromnog programa za ekonomski oporavak od pandemije.

Izvor: Agencije