Snimljeno kako libijska obalska straža puca na čamac s migrantima

Njemačka nevladina organizacije Sea Watch je žestoko kritizirala libijsku obalsku stražu jer je pucala u pravcu čamca prepunog migrantima.

Oni koji pucaju na izbjeglice i pokušavaju prevrnuti čamce nisu tu kako bi ih spasili, navodi Sea Watch (Twitter / Screenshot)

Njemačka nevladina organizacije Sea Watch u četvrtak je žestoko kritizirala libijsku obalsku stražu jer je pucala u pravcu čamca prepunog migrantima, s očiglednom namjerom da ih zaustavi da preko Sredozemnog mora stignu u Evropu.

Članovi Sea Watcha snimili su incident u srijedu, dok su tokom posmatračke misije nadlijetali to područje, prenosi Beta.

“Oni koji pucaju na izbjeglice i pokušavaju prevrnuti čamce nisu tu kako bi ih spasili. Evropska unija mora odmah prekinuti saradnju s takozvanom libijskom obalskom stražom”, rekao je Felix Weiss, uz objavu videosnimka incidenta.

Na snimku se vide uniformirani muškarci na libijskom brodu, u međunarodnim vodama Malte, kako su najmanje dva puta pucali u pravcu čamca s migrantima.

Sea Watch je saopćio je da upozorio libijske vlasti putem radija da ugrožavaju ljudske živote i pozvao ih da prestanu pucati.

Libijska obalska straža je na lošem engleskom jeziku odgovorila da pokušava spasiti migrante.

Avion Sea Watcha imao je malo goriva i vratio se prije nego što se hajka završila, navodi se u saopćenju.

Najmanje 723 osobe su stradale ili nestale

Kasnije je dobio izvještaje da je brod u četvrtak ujutro stigao na italijanski otok Lampedusa.

Povodom incidenta se nisu oglasile vlasti Libije, Malte i Lampeduse.

Evropska unija obučava, oprema i podržava libijsku obalsku stražu da presreće migrante koji pokušavaju preko Sredozemnog mora stići u Evropu.

Najmanje 723 osobe su stradale ili nestale od početka ove godine ploveći u nesigurnim čamcima tom glavnom tranzitnom rutom.

Skoro 15.000 muškaraca, žena i djece presrela je libijska obalska straža i vratila na libijsku obalu od početka godine do 26. juna, što je rekordan broj.

Više od 20.000 migranata i izbjeglica od 2014. godine stradalo je pokušavajući preko Sredozemnog mora stići u Evropu.

Izvor: Agencije