Kim Jong-un: Dalje unaprijeđenje odnosa sa Kinom

U čestitki koju je uputio predsjedniku Xi Jinpingu povodom 100-godišnjice od osnivanja Komunističke partije Kine, Kim je potvrdio privrženost odnosima sa moćnim susjedom.

Radnička partija Sjeverne Koreje svojim čvrstim jedinstvom sa Kineskom komunističkom partijom, podiže prijateljstvo između dvije zemlje, poručio Kim (EPA)

U jeku borbe sa sve dubljom krizom i širenjem korona virusa, lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un najavio je danas da će se zalagati za dalje unapređenje odnosa sa Kinom, glavnim sjevernokorejskim saveznikom, prenosi Tanjug.

U čestitki koju je uputio predsjedniku Xi Jinpingu povodom 100-godišnjice od osnivanja Komunističke partije Kine, Kim je potvrdio privženost odnosima sa moćnim susjedom, prenosi centralna novinska agencije Sjeverne Koreje.

“Radnička partija Sjeverne Koreje svojim čvrstim jedinstvom sa Kineskom komunističkom partijom, podiže prijateljstvo između dvije zemlje na novu stratešku tačku, u skladu sa vremenom i po želji naroda dvije zemlje”, poručio je Kim , prenosi Reuters.

Propust izazvao „veliku krizu“

Kimova poruka upućena je dan nakon što su državni mediji preneli da je na sastanku moćnog sjevernokorejskog partijskog Politbiroa potvrđeno da je “presudni” propust u kampanji protiv korona virusa izazvao “veliku krizu”.

Kim ovu konstataciju nije obrazlagao, ali spekuliše se da je na ovaj način želio da uputi apel za međunarodnu pomoć, uključujući i pošiljke vakcina protiv korona virusa

Izvor: Agencije