Mediji: Sedam koraka za Bidenove bolje odnose s Turskom

Autori teksta u ‘The National Interestu’ pozvali su predsjednike SADS-a i Turske da iskoriste priliku 14. juna u Briselu da saniraju veliku štetu nanesenu bilateralnim odnosima.

Istraživači su podsjetili dvije strane na dugu historiju njihovog saveza i strateške interese koji su važni za obje države te za opstanak NATO-a (EPA)

Dvoje istraživača je pozvalo američkog predsjednika Joea Bidena da sačuva i ojača odnos s Turskom, upozoravajući da bi neuspjeh u tome mogao navesti turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da podlegne pritisku turske javnosti koja je antiamerički nastrojena i povuče se iz NATO-a ili da istjera Sjedinjene Američke Države iz zračne baze Incirlik, a tada bi ovaj savez mogao nestati.

U članku koji je objavio portal The National Interest, Russell A. Berman, viši stručni saradnik na Instituciji Hoover i profesor humanističkih nauka na Univerzitetu Stanford, te istraživačica Dania Koleilat al-Khatib, jedna od osnivačica Centra za studije i izgradnju mira u Bejrutu, pozvali su Bidena i Erdogana da iskoriste priliku, kada se sastanu 14. juna u Briselu, da saniraju veliku štetu nanesenu bilateralnim odnosima dvije zemlje zbog odluka obje strane tokom proteklih godina.

Istraživači su podsjetili dvije strane na dugu historiju njihovog saveza i strateške interese koji su važni za obje države te za opstanak NATO-a.

Definirali su sedam načina za razvijanje sveobuhvatne diplomatske strategije za prevazilaženje jaza u odnosima Washingtona i Ankare.

Prvo: Biden bi trebao ublažiti zabrinutost Turske zbog kurdskog terorizma na sjeveroistoku Sirije. Odvažan potez Washingtona može značajno poboljšati bilateralne odnose dvije zemlje i doprinijeti smirivanju antiameričkog sentimenta.

Ovo pitanje je od ključne važnosti za Tursku.

Drugo: Pitanje raketa S-400 mora se brzo riješiti.

S tim u vezi, Washington bi trebao ponuditi Turskoj rakete Patriot kao alternativu i vratiti Ankaru u program F-35.

Ova ponuda mora biti povezana s opredjeljenjem Turske da neće tražiti drugo oružje koje bi moglo ugroziti NATO, uz američku posvećenost pružanju podrške razvoju turske domaće vojne proizvodnje.

Treće: Iako Washington kaže da mu turska vlada nije pružila dovoljno dokaza koji bi opravdali izručenje Fethullaha Gulena, vođe pokreta Hizmet, koji je optužen za organiziranje neuspjelog pokušaja puča u Turskoj 2016. godine, napetost oko ovog pitanja moguće je smanjiti tako da se ohrabre turski građani kojima je Gulen nanio štetu da podnesu tužbe protiv njegovih pristalica na američkim sudovima.

Četvrto: Sjedinjene Američke Države trebale bi se aktivno uključiti u posredovanje u regiji. Amerika bi se trebala zalagati za tursko-saudijsko zbližavanje i smanjiti tenzije između Turske i Izraela.

Također, treba odati priznanje koje Turska zaslužuje za saradnju s Ukrajinom.

Peto: Washington može doprinijeti ublažavanju spora oko pomorskih granica na istočnom Mediteranu i ohrabriti rješenja temeljena na saradnji i praksi, jer će odsustvo američke uloge u ovom pitanju pogoršati situaciju.

Šesto: Washington bi se trebao oslanjati na povijesno partnerstvo s Turskom tamo gdje se interesi dviju strana preklapaju: u Crnom moru, Siriji, Libiji i Somaliji.

Sjedinjenim Američkim državama trebaju partneri poput Ankare da izvrše konstruktivan utjecaj u regijama u kojima igra ključnu ulogu, poput Bliskog Istoka, istočnog Mediterana, Crnomorske regije, Kavkaza, Centralne Azije i Evrope.

Sedmo: Nakon Bidenove izjave o Armeniji, trebao bi jasno staviti do znanja da njegovo priznanje patnje Armena nije napad na Republiku Tursku.

Sjedinjene Američke Države trebale bi predložiti okvir za otvaranje granica između Armenije i Turske i pomoći dvjema zemljama da rade na normalizaciji odnosa.

Autori su članak zaključili naglašavajući da sve ove stvari zahtijevaju dobru volju i kompromis.

S obzirom na opasnost koju predstavlja potencijalni raskol između Ankare i Washingtona, stvar je hitna.

Biden bi trebao iskoristiti priliku da “bolje obnovi” i vrati ovaj bilateralni odnos na čvrste temelje.

Ovo je povoljan trenutak za Washington da stupi u kontakt sa saveznikom kako bi popravio i ponovo potvrdio partnerstvo.

Izvor: Agencije