Fastly: Bug odgovoran za pad stranica medija i mreža

Nekoliko većih svjetskih internet stranica nakratko se srušilo u utorak zbog problema na američkom pružatelju ‘cloud’ usluga Fastlyju.

Više stranica s velikim prometom nakratko su bile nedostupne (EPA)

Fastly, pružatelj cloud usluga na čijim se serverima privremeno srušilo nekoliko vodećih svjetskih internetskih stranica, saopćio je u srijedu da je incident nastao zbog greške u softveru (bug), koja se dogodila kada je jedan od klijenata promijenio postavke.

Zbog tog događaja postavljena su pitanja o oslanjanju interneta na samo nekoliko kompanija, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Nekoliko većih svjetskih internet stranica nakratko se srušilo u utorak zbog problema na američkom pružatelju cloud usluga Fastlyju.

‘Opsežan i ozbiljan prekid’

Više stranica s velikim prometom, uključujući medije poput Guardiana i New York Timesa, BBC-ja, Bloomberga, zatim stranice britanske vlade, Reddit i Amazon, nakratko su bile nedostupne.

Problemima je bilo zahvaćeno i nekoliko društvenih mreža pout Reddita i Etsyja.

“Ovaj je prekid bio opsežan i ozbiljan. Zaista nam je žao zbog utjecaja na naše korisnike i sve koji se na njih oslanjaju”, piše u objavi kompanije, koju potpisuje Nick Rockwell, direktor infrastrukture.

Kazao je da je trebalo predvidjeti probleme.

Fastly upravlja grupom poslužitelja strateški smještenih širom svijeta kako bi pomogao korisnicima da brzo i sigurno premještaju i pohranjuju sadržaj.

Kompanija je objavila vremenski raspored događaja koji su prethodili padu stranica te je obećala ispitati i objasniti zašto Fastly nije otkrio programsku grešku tokom vlastitog postupka testiranja.

Fastly tvrdi da je bug postojao u ažuriranom softveru koji je kupcima isporučen 12. maja, ali nije bio pokrenut sve dok jedan korisnik nije promijenio postavke koje su pokrenule problem zbog kojeg je palo 85 posto mreže Fastlyja.

Problem brzo riješen

Fastly je primjetio problem unutar minute od nastanka – u 11:47 sati po srednjoevropskom vremenu.

Inženjeri su riješili problem u 12:27.

Nakon što su isključili postavke koje su pokrenule problem, većina mreže kompanije brzo se oporavila.

“Unutar 49 minuta 95 posto naše mreže je funkcioniralo kao i uobičajeno”, navodi Fastly.

Do 14:35 sati mreža se u potpunosti oporavila.

Izvor: Agencije