Izraelska policija privela istaknute aktiviste iz Sheikh Jarraha

Muna i Mohammed al-Kurd su predvodili kampanju protiv nasilnih deložacija Palestinaca iz Sheikh Jarraha, susjedstva okupiranog Istočnog Jerusalema.

Dijelom zbog djelovanja brata i sestre Kurd, priča o Sheikh Jarrahu obišla je cijeli svijet (AFP)

Izraelska policija uhapsila je aktiviste Munu al-Kurd i Mohammeda al-Kurda, brata i sestru blizance koji su prevodili kampanju protiv prinudnih deložacija Palestinaca iz Sheikh Jarraha, dijela okupiranog Istočnog Jerusalema.

Nabil al-Kurd, otac 23-godišnjih aktivista, kazao je novinarima kako je Muna uhapšena nakon upada policije u njihov dom u Sheikh Jarrahu, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

Dodaje se kako su tom prilikom policajci predali naredbu da se njen brat Mohammed preda.

“Ne plašite se”

Kasnije u nedjelju je advokat Nasser Odeh, koji je govorio ispred policijske stanice, potvrdio novinarima kako je Mohammed također uhapšen i da bratu i sestri prijete optužbe za „činjenje djela protiv javne sigurnosti“ i „učešće u nemirima“.

„Oni su uhapšeni jer mi svi govorimo kako nećemo napustiti naše domove i oni ne žele da bilo ko izražava svoje mišljenje. Oni ne žele da bilo ko govori istinu. Oni nas žele ušutkati“, rekao je Nabil za AP.

Nabil al-Kurd je dodao kako je njegova kćer odvedena u izraelsku policijsku stanicu u ulici Salaheddine u okupiranom Istočnom Jerusalemu.

“Ne plašite se“, rekla je Muna al-Kurd porodici dok su je odvodili policajci, čuje se na videosnimku na mrežama.

Hapšenje novinarke Al Jazeere

Mohammad al-Kurd, zajedno sa sestrom, stoji iza tromjesečne kampanje na društvenim mrežama #SaveSheikhJarrah, koja je protiv prinudnih iseljavanja Palestinaca iz njihovih domova.

Pritvaranje ove Palestinke dešava se dan nakon što je novinarka Al Jazeere Arabic Givara Budeiri u subotu uhapšena tokom izvještavanja sa demonstracija u Sheikh Jarrahu.

Budeiri je oslobođena nekoliko sati kasnije, a njeno hapšenje je izazvalo salve kritika.

Dijelom zbog djelovanja brata i sestre Kurd, priča o Sheikh Jarrahu obišla je cijeli svijet.

Izvor: Al Jazeera i agencije