Fauci poziva Kinu da objavi medicinske podatke oboljelih laboranata iz Wuhana

Američke obavještajne agencije ispituju navode da su se istraživači u kineskoj laboratoriji za viruse u Wuhanu teško razboljeli 2019, mjesec dana prije prijave prvog slučaja COVID-19.

"Volio bih da vidim medicinsku dokumentaciju o tri osobe koje su se razboljele 2019. godine. Da li su stvarno bili bolesni i ako jesu, od čega su se razboljeli", rekao je Fauci (EPA)

Vodeći američki epidemiolog Anthony Fauci pozvao je Kinu da objavi medicinske podatke o devetoro zaposlenih u laboratoriji u Wuhanu, jer bi oni mogli da ukažu na ključne tragove o tome da li je COVID-19 izašao iz laboratorije, objavio je Financial Times, prenosi Tanjug.

“Volio bih da vidim medicinsku dokumentaciju o tri osobe koje su se razboljele 2019. godine. Da li su stvarno bili bolesni i ako jesu, od čega su se razboljeli”, rekao je Fauci.

Porijeklo virusa i dalje je sporno, a američke obavještajne agencije ispituju navode da su se istraživači u kineskoj laboratoriji za viruse u Wuhanu teško razboljeli 2019, mjesec dana prije prijave prvog slučaja COVID-19, prenosi Reuters.

Kineski naučnici odbijaju tezu

Međutim, kineski naučnici i zvaničnici odbijaju tezu da je virus izašao iz laboratorije navodeći da je on mogao da cirkuliše u drugim regionima prije nego što je stigao u Wuhan i da je možda ušao u Kinu preko uvezene zamrznute hrane.

Financial Times navodi da Fauci vjeruje da je virus prvi put prenijet sa životinje na čovjeka, naglašavajući da su čak i ako su laboratorijski istraživači oboljeli od COVID-a 19, mogli su da se zaraze od šire populacije.

Izvor: Agencije