EK predlaže uvođenje evropskih digitalnih novčanika

Evropska komisija je predložila uvođenje digitalnog identiteta koji će građanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama preko mobilnog telefona.

Digitalni novčanici imat će visok nivo sigurnosti i pristup širokom rasponu usluga (EPA - Ilustracija)

Evropska komisija je predložila uvođenje digitalnog identiteta koji će građanima omogućiti pristup javnim i privatnim uslugama preko mobilnog telefona.

Prema prijedlogu nove uredbe, države članice Evropske unije moći će građanima i preduzećima ponuditi digitalne novčanike, kojima će se moći povezati njihovi nacionalni digitalni identiteti i dokazi o drugim ličnim atributima, poput vozačke dozvole, diplome, bankovnog računa, prenosi Hina.

Digitalni novčanici bit će dostupni svim državljanima članica EU-a, osobama s boravištem u Uniji i evropskim preduzećima.

Građani će moći dokazati svoj identitet i podijeliti elektroničke dokumente iz svojih evropskih novčanika za digitalni identitet jednim klikom na ekranu telefona.

‘Svugdje kao kod svoje kuće’

S pomoću nacionalne digitalne identifikacije, koja će biti priznata u cijeloj Evropi, moći će pristupiti internetskim uslugama, a velike platforme morat će prihvatiti upotrebu evropske novčanici za digitalni identitet ako korisnik to zatraži, naprimjer kako bi dokazao svoju dob.

Korisnik će uvijek moći odlučiti želi li koristiti evropsku novčanik za digitalni identitet.

“Evropski digitalni identitet omogućit će nam da se u svakoj državi članici ponašamo kao kod kuće, bez dodatnih troškova i s manje prepreka, bilo da je riječ o najmu stana ili otvaranju bankovnog računa u drugoj zemlji. Usto ćemo to moći obaviti na siguran i transparentan način. Sami ćemo odlučiti koliko osobnih podataka želimo podijeliti, s kim i u koju svrhu”, izjavila je izvršna potpredsjednica EK-a Margrethe Vestager.

Evropski novčanici za digitalni identitet dat će svim Evropljanima mogućnost pristupa uslugama na internetu bez korištenja privatnih metoda identifikacije ili nepotrebnog dijeljenja osobnih podataka i imat će potpunu kontrolu nad svojim podacima.

Primjerice, ako mlada osoba želi ući u neki klub u koji mogu ući samo oni iznad 18 godina, ona će moći pokazati samo svoj datum rođenja bez otkrivanja ostalih podataka iz digitalnog novčanika.

Kako bi se što prije ovaj prijedlog proveo u djelo, EK poziva države članice da do septembra 2022. godine izrade zajednički paket alata i da odmah počnu s potrebnim pripremama.

Taj paket alata trebao bi uključivati tehničku arhitekturu, standarde i smjernice za najbolju praksu.

‘Širok raspon novih usluga’

Evropski komesar za unutrašnje tržište Thierry Breton je rekao da će digitalni novčanici imati visok nivo sigurnosti i pristup širokom rasponu usluga.

Građani će putem njih moći komunicirati s nacionalnim upravama, primjerice da bi podnijeli poreznu prijavu ili se upisali na univerzitet.

“Evropski novčanici za digitalni identitet nude im novu mogućnost pohrane i upotrebe podataka za sve vrste usluga, od prijave za let do najma automobila. Riječ je o tome da se potrošačima omogući izbor, evropski izbor. Ovaj digitalni identitet donijet će prednosti i velikim i malim evropskim preduzećima, jer će im rješenja za sigurne i pouzdane usluge identifikacije iz ovog prijedloga omogućiti da ponude širok raspon novih usluga”, rekao je Breton.

Izvor: Agencije