Bijela kuća: Promjena vlade u Izraelu neće uticati na američko-izraelske odnose

Izrael ostaje važan strateški partner Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Jan Psaki.

Izrael će i dalje biti važan strateški partner SAD-a. Mi imamo trajnu sigurnosnu saradnju i ona će i ostati takva, kazala je Psaki (EPA)
Izrael će i dalje biti važan strateški partner SAD-a. Mi imamo trajnu sigurnosnu saradnju i ona će i ostati takva, kazala je Psaki (EPA)

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki izjavila je kako formiranje nove koalicione vlade u Izraelu neće uticati na američko-izraelske odnose i da će Izrael i dalje biti važan strateški partner Sjedinjenih Američkih država (SAD), javlja Anadolija.

Psaki je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući komentirala i sporazum koji je opozicija u Izraelu sinoć postigla o formiranju koalicione vlade kojim će s vlasti nakon više od 12 godina biti smijenjen aktuelni izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

“Odluke koje se odnose na politike i političke strukture pripadaju Izraelu. Izrael će i dalje biti važan strateški partner SAD-a. Mi imamo trajnu sigurnosnu saradnju i ona će i ostati takva“, kazala je Psaki.

Cyber napadi

Psaki je komentirala i učestale cyber napade koje posljednjih dana na privatni sektor u SAD-u navodno izvode strukture povezane s Rusijom te je pozvala američke privatne kompanije da ojačaju svoje odbrane od cyber napada i ne pristaju na plaćanje hakerskih ucjena.

Ona je kazala da će o cyber napadima 16. juna u Ženevi razgovarati američki i ruski predsjednici Joe Biden i Vladimir Putin.

“Biden će pozvati sve odgovorne zemlje da ne dozvole da postanu sigurna luka za cyber kriminal i da vode odlučnu borbu protiv takvih kriminalnih grupa“, kazala je Psaki.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO