Putin: U incident u Crnom moru bila uključena i američka letjelica

Vladimir Putin rekao je da je američki izviđački avion djelovao u koordinaciji sa britanskim razaračem.

Britanija tvrdi da je Defender bio na rutinskoj plovidbi kroz međunarodno priznati koridor (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da je američki izviđački avion djelovao u koordinaciji sa britanskim razaračem za vrijeme prošlosedmičnog incidenta u Crnom moru kod Krima.

Moskva je tada saopštila da su njeni ratni brodovi ispalili hice upozorenja, a ratni avion bacio bombe na putu britanskog razarača Defender da ga primoraju da napusti oblast blizu Krimskog poluotoka koji je Rusija pripojila 2014. godine, prenosi Beta.

Britanija je demantovala taj izvještaj, navodeći da nije bilo paljbe u pravcu njenog broda i da je brod plovio ukrajinskim teritorijalnim vodama.

U obraćanju danas, za vrijeme maratonske sesije direktnog odgovora na pitanja građana, prenošene na televiziji, Putin je rekao da izgleda da je misija američke letjelice bila da prati ruski vojni odgovor na britanski razarač.

‘Moskva znala za američke namjere’

On je dodao da je Moskva znala za američke namjere i da je reagovala u skladu s tim da izbjegne otkrivanje osjetljivih podataka.

U incidentu prošle srijede, Britanija je naglasila da je Defender bio na rutinskoj plovidbi kroz međunarodno priznati koridor i da je ostao u ukrajinskim vodama blizu Krima.

Britanija kao i većina svijeta priznaje Krim kao dio Ukrajine, iako je Rusija pripojila tu oblast.

Rusija je osudila kretanje britanskog razarača kao provokaciju i upozorila da bi sljedeći put mogla pucati sa namjerom da pogodi ratne brodove koji ulaze u njene teritorijalne vode ako budu ponovo pokušali da testiraju rusku vojnu odlučnost.

Izvor: Agencije