Katar ozbiljan u borbi protiv terorizma

Sprječavanje i suzbijanje terorizma predstavljaju područja koja zahtijevaju najviši stepen međunarodne saradnje, rekao je katarski ministar.

Moramo raditi na rješavanju temeljnih uzroka terorizma, poručio je Al Thani (Ustupljeno Al Jazeeri)
Moramo raditi na rješavanju temeljnih uzroka terorizma, poručio je Al Thani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani predsjedavao je delegacijom Države Katar na ministarskom sastanku Globalne koalicije za poraz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) jučer u Rimu.

U svom govoru, Al-Thani je izrazio ponos Katara na saradnji između država članica i njihovih partnera na terenu u zaštiti zajednica pogođenih ekstremističkim organizacijama i ukazao na predanost Katara da nastavlja raditi na podršci naporima za rehabilitaciju i deportaciju stranih boraca i članova njihovih porodica u zemlje porijekla, ističući da su i dalje u opasnosti od radikalnog utjecaja.

Spominjući Siriju, Al-Thani je rekao da je došlo vrijeme da se postupi na drugačiji način nakon više od 10 godina ljudskih tragedija i patnji bratskog sirijskog naroda, te da se razmotre mogućnosti i inicijative koje mogu pomoći u rješavanju sirijske krize u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

Istog dana, u unaprijed snimljenom govoru koji je emitovan na uvodnoj sjednici Druge konferencije šefova protuterorističkih agencija Ujedinjenih nacija na visokom državnom nivou, u sklopu Nedjelje borbe protiv terorizma Ujedinjenih nacija, Al-Thani je poručio: „Sprječavanje i suzbijanje terorizma predstavljaju područja koja zahtijevaju najviši stepen međunarodne koordinacije i saradnje. U tom pogledu, Ujedinjene nacije igraju središnju ulogu u revitalizaciji multilateralne saradnje“.

Konkretni potezi Katara

„Da bismo osigurali efikasnost naših zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma,al jazee i podržati programe i aktivnosti u integriranim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje mladih i suzbijanje ekstremističkog diskursa. Ipak, takvi koraci nisu dovoljni jer je teroristička prijetnja složena i evoluirajuća, a teroristi nastavljaju iskorištavati tehnološke alate i međunarodne i nove uvjete, kao što je pandemija korona virusa, kako bi nastavili svoje aktivnosti i napade“, dodao je.

Država Katar je otvorila u decembru Međunarodni centar za bihevioralne uvide u borbu protiv terorizma kao programski ured Ureda za protuterorizam Ujedinjenih nacija (UNOCT) u Dohi, koju finansira Država Katar.

Vrijedno je napomenuti da je ovog mjeseca u Dohi otvoren i Programski ured Ujedinjenih nacija za parlamentarni angažman u prevenciji i suzbijanju terorizma, što će doprinijeti razvoju zakonodavnih modela o pravima žrtava desničarskog ekstremizma i aktiviranju uloge parlamenata u suzbijanju terorizma i ekstremizma.

U Kataru se također radi na korištenju sportskog polja za borbu protiv terorizma putem Međunarodnog centra za sportsku sigurnost.

Izvor: Al Jazeera

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO