Katar ozbiljan u borbi protiv terorizma

Sprječavanje i suzbijanje terorizma predstavljaju područja koja zahtijevaju najviši stepen međunarodne saradnje, rekao je katarski ministar.

Moramo raditi na rješavanju temeljnih uzroka terorizma, poručio je Al Thani (Ustupljeno Al Jazeeri)

Zamjenik premijera i ministar vanjskih poslova šeik Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani predsjedavao je delegacijom Države Katar na ministarskom sastanku Globalne koalicije za poraz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) jučer u Rimu.

U svom govoru, Al-Thani je izrazio ponos Katara na saradnji između država članica i njihovih partnera na terenu u zaštiti zajednica pogođenih ekstremističkim organizacijama i ukazao na predanost Katara da nastavlja raditi na podršci naporima za rehabilitaciju i deportaciju stranih boraca i članova njihovih porodica u zemlje porijekla, ističući da su i dalje u opasnosti od radikalnog utjecaja.

Spominjući Siriju, Al-Thani je rekao da je došlo vrijeme da se postupi na drugačiji način nakon više od 10 godina ljudskih tragedija i patnji bratskog sirijskog naroda, te da se razmotre mogućnosti i inicijative koje mogu pomoći u rješavanju sirijske krize u skladu s Rezolucijom 2254 Vijeća sigurnosti UN-a.

Istog dana, u unaprijed snimljenom govoru koji je emitovan na uvodnoj sjednici Druge konferencije šefova protuterorističkih agencija Ujedinjenih nacija na visokom državnom nivou, u sklopu Nedjelje borbe protiv terorizma Ujedinjenih nacija, Al-Thani je poručio: „Sprječavanje i suzbijanje terorizma predstavljaju područja koja zahtijevaju najviši stepen međunarodne koordinacije i saradnje. U tom pogledu, Ujedinjene nacije igraju središnju ulogu u revitalizaciji multilateralne saradnje“.

Konkretni potezi Katara

„Da bismo osigurali efikasnost naših zajedničkih napora u borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma,al jazee i podržati programe i aktivnosti u integriranim oblastima kao što su obrazovanje, zapošljavanje mladih i suzbijanje ekstremističkog diskursa. Ipak, takvi koraci nisu dovoljni jer je teroristička prijetnja složena i evoluirajuća, a teroristi nastavljaju iskorištavati tehnološke alate i međunarodne i nove uvjete, kao što je pandemija korona virusa, kako bi nastavili svoje aktivnosti i napade“, dodao je.

Država Katar je otvorila u decembru Međunarodni centar za bihevioralne uvide u borbu protiv terorizma kao programski ured Ureda za protuterorizam Ujedinjenih nacija (UNOCT) u Dohi, koju finansira Država Katar.

Vrijedno je napomenuti da je ovog mjeseca u Dohi otvoren i Programski ured Ujedinjenih nacija za parlamentarni angažman u prevenciji i suzbijanju terorizma, što će doprinijeti razvoju zakonodavnih modela o pravima žrtava desničarskog ekstremizma i aktiviranju uloge parlamenata u suzbijanju terorizma i ekstremizma.

U Kataru se također radi na korištenju sportskog polja za borbu protiv terorizma putem Međunarodnog centra za sportsku sigurnost.

Izvor: Al Jazeera