Irak: Američki udari krše naš suverenitet

Američki udari na oružane grupe u Iraku i Siriji koje podržava Iran usmrtili su najmanje sedam boraca, navode posmatrači.

Napadi su se desili po uputi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena (EPA - Ilustracija)

Irački premijer Mustafa al-Kadhemi osudio je sinoćnje američke zračne udare na oružane grupe u Iraku i Siriji koje podržava Iran, a za koje posmatrači navode da su usmrtili najmanje sedam boraca.

U jučerašnjem saopćenju je američka vojska objavila kako je gađala operativna postrojenja i skladišta oružja na dvije lokacije u Siriji i na jednoj lokaciji u Iraku u znak odgovora na napade bespilotnim letjelicama na osoblje i ustanove SAD-a u Iraku.

Napadi su se desili po uputi predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena što je drugi put da je naredio udare iz odmazde na paravojne snage koje podržava Iran otkako je preuzeo ured prije pet mjeseci.

SAD: Jasna poruka

„Osuđujemo zračni napad SAD-a od protekle noći na lokaciji na iračko-sirijskoj granici jer on predstavlja otvoreno i neprihvatljivo kršenje iračkog suvereniteta i iračke nacionalne sigurnosti“, navodi se u saopćenju iz ureda iračkog premijera.

John Kirby, glasnogovornik Pentagona, u saopćenju je naveo kako su vojne frakcije Katain Hezbollah i Kataib Sayyid al-Shuhda jedne od „nekoliko paravojnih grupa koje podržava Iran“ a koje su koristile napadnute lokacije.

„Sjedinjene Američke Države su poduzele neophodne, odgovarajuće i ciljane akcije napravljene da ograniče rizik od eskalacije, a koje također šalju jasnu poruku“, naveo je Kirby, dodavši kako su mete izabrane jer „ove lokacije koriste paravojne snage koje podržava Iran a koje su vršile udare bespilotnim letjelicama na američko osoblje i postrojenja u Iraku“.

SANA: Ubijeno dijete

U saopćenju se ne navodi kako je bilo ko poginuo ili ranjen, dok iz Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHF) navode kako je najmanje sedam boraca ubijeno, dok ih je nekoliko ranjeno.

Sirijska državna agencija SANA objavila je kako je jedno dijete ubijeno, te kako su još tri osobe ranjene.

Dva iračka vojna zvaničnika su za AP u Bagdadu rekli kako su četiri borca ubijena u udarima kod granice sa Sirijom.

Izvor: Agencije