Video: Tornado u Češkoj, više mrtvih

Tornado je opustošio nekoliko sela oko Hodonjina i Breclava, na granici sa Slovačkom i Austrijom, nosio je krovove s kuća, prevrtao automobile, te rušio stabla.

u toku je potraga za preživjelima zatrpanim u ruševinama (Reuters)

Četvero ljudi je poginulo, a više od 150 je ozlijeđeno u tornadu koji je pogodio jug Češke.

Tornado je opustošio nekoliko sela oko Hodonjina i Breclava, na granici sa Slovačkom i Austrijom, nosio je krovove s kuća, prevrtao automobile, te rušio stabla.

Bez struje je ostalo 120.000 kućanstava.

Na terenu je više od 100 spasilačkih ekipa, a pomaže i vojska. Proglašeno je vanredno stanje, a češki premijer, Milan Babiš, elementarnu nepogodu koja se obrušila na Južnu Moravsku nazvao je apokalipsom.

Susjedne zemlje, Austrija i Slovačka u pogođene krajeve poslale su spasilačke timove.

Riječ je o najjačem takvom naletu vjetra i oluje u modernoj historiji ove centralnoevropske zemlje i prvom tornadu nakon 2018., objavila je meteorološka služba, prenosi Hina.

Jaka oluja skidala je krovove s kuća i drugih zgrada, odnosila prozore, prevrnula automobile i nanijela gomile polomljenog materijala po ulicama.

Sedam gradova pretrpjelo ozbiljne štete

U gradu Moravska Nova Ves spasilačke službe raščišćavaju i dalje naneseni otpad, nakon što su cijelu noć proveli na ulicama.

Češki grad Moravska Nova Ves nakon tornada (Reuters)

Češka televizija izvijestila je, pozivajući se na glasnogovornika spasilačkih službi, da je sedam gradova pretrpjelo ozbiljne štete. Zvaničnik grada Hruskyja objavio je da je polovica grada praktički sravnjena sa zemljom.

 

(Videa: Zdenek Kostiha via Reuters; Lucie Rossy Polaskova via Storyful)

Izvor: Al Jazeera i agencije