Turska: Odluke lidera Unije daleko od očekivanih

Ministarstvo van jskih poslova ističe kako je Turska učinila i više od onog što je sljeduje u kontekstu smanjivanja tenzija, intenziviranja dijaloga i saradnje.

Izbjegavanje pominjanja našeg statusa kandidata za članstvo je samo potvrda tog našeg viđenja, navodi se u saopćenju (EPA)

Ministarstvo vanjskih poslova Turske saopćilo je u petak da su odluke usvojene na samitu lidera Evropske unije koje se odnose na Tursku daleko od toga da sadrže očekivane i neophodne korake.

Ministarstvo je, u pisanoj reakciji na odluke koje su donesene na samitu čelnika članica EU-a u četvrtak u Briselu, istaklo da je Turska učinila i više od onog što je sljeduje u kontekstu smanjivanja tenzija, intenziviranja dijaloga i saradnje.

“Odgađanje pozitivne agende EU-a, uključujući smanjivanje tenzija i ažuriranje Carinske unije, smatramo taktikom odugovlačenja i vidimo to kao manjak volje i zloupotrebu članstva od dvije članice. Izbjegavanje pominjanja našeg statusa kandidata za članstvo je samo potvrda tog našeg viđenja“, navodi se u saopćenju.

U saopćenju je komentiran i novi paket finansijske pomoći Unije, prenosi Anadolija.

Priznati prava kiparskih Turaka

“Novi paket finansijske pomoći EU-a nije usmjeren ka Turskoj, nego sirijskim izbjeglicama, i to je ustvari korak ka osiguranju blagostanja i sigurnosti same Unije. Svođenje saradnje u oblasti migracija isključivo na finansijsku osnovu je velika greška. Svima bi bilo od koristi da se na tom polju vodi intenzivna saradnja“, poručeno je u saopćenju.

Iz Ministarstva vanjskih poslova Turske također su naveli da su odluke sa samita lidera EU-a u vezi s Kiprom samo ponavljanje grčkih stavova i da EU i dalje zanemaruje kiparske Turke i njihova prava.

Također se navodi da ustrajavanjem na takvim stavovima EU neće moći dati konstruktivni doprinos rješavanju kiparskog pitanja.

“U tom kontekstu još jednom pozivamo EU da konačno uvidi realnost na otoku Kipar, da prizna prava kiparskih Turaka i da ispuni obećanja data 2004. godine“, zaključeno je u saopćenju iz Ankare.

Izvor: Agencije