EU traži od Erdogana da ukloni zapreke na putu obnove dijaloga

Vladavina prava i temeljna prava u Turskoj i dalje su predmet naše velike zabrinutosti, navode čelnici EU-a.

Evropski čelnici su, na samitu u Briselu, raspravljali i o Turskoj (EPA)

Čelnici EU-a pozvali su turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da ukloni posljednje zapreke na putu obnove dijaloga nakon godina snažne napetosti.

“Vladavina prava i temeljna prava u Turskoj i dalje su predmet naše velike zabrinutosti”, naveli su u zaključcima prihvaćenim u četvrtak navečer na posljednjem sastanku na vrhu prije ljetne pauze.

Evropski čelnici su također istakli svoju predanost “cjelovitom rješavanju kiparskog problema na osnovu saveza dviju zajednica s jednakim političkim pravima sukladno rezolucijama UN-ovog Vijeća sigurnosti”, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Modernizacija carinske unije

Kipar je podijeljen nakon 1974. godine, kada je turska vojska zaposjela trećinu sjevera otoka kao odgovor na državni udar kojim se otok htjelo pripojiti Grčkoj.

Turska Republika Sjeverni Kipar, koju priznaje samo Ankara, želi priznanje dviju nezavisnih i ravnopravnih država.

“EU je svjedok turske volje za smirivanje stanja, ali nisu ostvareni uvjeti za prihvaćanje pozitivnih mjera”, rekao je evropski diplomat.

Evropski čelnici su ipak zatražili od Evropske komisije da pripremi modernizaciju carinske unije u kojoj su EU i Turska.

Pomoć sirijskim izbjeglicama

Ujedno su pozvali predsjednicu briselskog izvršnog tijela da bez odgađanja iznese službene prijedloge o nastavku finansiranja sirijskih izbjeglica i zajednica koje su ih prihvatile u Turskoj, Jordanu, Libanonu i u drugim zemljama regije”.

EK je predložio da se do 2024. za pomoć sirijskim izbjeglicama u Turskoj, Libanonu i u Jordanu izdvoji 5,7 milijarda eura.

Omotnica s 3,5 milijardi eura namijenjena je za pomoć 3,7 miliona Sirijaca koji od 2011. bježe u Tursku pred ratom u svojoj zemlji.

“Prijedlog nije dobio podršku na sastanku na vrhu, ali je Komisija shvatila da novac treba doći iz zajedničkog proračuna, a ne iz zemalja članica i sad će početi razgovori o načinima tog finansiranja”, rekao je evropski diplomata.

Izvor: Agencije