Kremlj ‘pozitivno’ gleda na ideju o samitu EU-a i Putina

Francuska i Njemačka predložile su samit kao pokušaj poboljšanja odnosa Evropske unije i Rusije.

Takav dijalog je potreban i Briselu i Moskvi, poruka je Kremlja (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin podržava ideju o obnovi dijaloga i kontakata između Moskve i Evropske unije, saopćio je Kremlj u četvrtak, nakon što su Francuska i Njemačka predložile samit kao pokušaj poboljšanja odnosa.

“Takav dijalog je potreban i Briselu i Moskvi“, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Pozitivno razmatramo takav prijedlog“, kazao je on i dodao da za sada nema priprema za takav samit.

Naglasio je da je ruski predsjednik Vladimir Putin “zagovornik uspostavljanja mehanizma za dijalog i kontakte Brisela i Moskve“.

Prekid nakon aneksije Krima

Francuska i Njemačka u srijedu su predložile sastanak na vrhu EU-a i Putina, kako bi se poboljšali odnosi između tog saveza i Rusije.

Susret bi se dogodio nakon sastanka američkog predsjednika Joea Bidena i Putina ranije ovog mjeseca u Ženevi, u vrijeme dok su Pariz i Berlin nezadovoljni zbog toga što se pristup EU-a prema Rusiji proteklih godina svodi samo na sankcije.

Nije još jasno bi li takav susret uključivao svih 27 čelnika članica EU-a ili samo predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela.

Susreti na tom nivou prekinuti su nakon što je Rusija 2014. godine anektirala ukrajinski poluotok Krim.

Izvor: Agencije