Teheran tvrdi da je SAD pristao ukinuti sankcije za naftu i brodarstvo

Postignut je sporazum o uklanjanju svih sankcija za sektor osiguranja i brodarstva koje je uveo Donald] Trump, izjavio je šef kabineta iranskog predsjednika.

Iran se 2015. godine dogovorio da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija (AP)

Iranske vlasti su saopćile u srijedu kako je SAD pristao ukinuti sve sankcije za iransku naftu i brodarstvo te skinuti neke visoke iranske zvaničnike sa “crne liste”.

To je, kako je saopćeno, postignuto tokom razgovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine između Teherana i globalnih sila, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Postignut je sporazum o uklanjanju svih sankcija za sektor osiguranja i brodarstva koje je uveo [bivši američki predsjednik Donald] Trump”, izjavio je šef kabineta iranskog predsjednika Mahmoud Vaezi.

“Ukupno 1.040 sankcija iz Trumpove ere bit će ukinuto tim sporazumom. Također je dogovoreno ukidanje nekih sankcija pojedincima i članovima iz užeg kruga vrhovnog vođe”, dodao je Vaezi.

Još postoje nuklearne obaveze

Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan je izjavio u nedjelju da još uvek postoje nuklearne obaveze koje Iran mora preuzeti.

Drugi zapadni i iranski zvaničnici su također istakli da je područje pregovora još uvijek daleko od zaključka.

Iran se 2015. godine dogovorio da ograniči svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Trump je napustio sporazum tri godine kasnije i ponovo uveo sankcije Iranu, a Teheran je odgovorio kršenjem nekih nuklearnih ograničenja.

Nova američka administracija predsjednika Joe Bidena želi da se obnovi sporazum, ali se strane ne slažu oko toga koje korake treba preduzeti i kada.

Izvor: Agencije