Sestra Kim Jong-una protiv pregovora sa SAD-om

Očekivanje koje je SAD izabrao predstavlja pogrešan put i to bi dovelo do još većeg razočaranja, poručila je Kim Yo Jong.

Kim Jong-un: Sudbina diplomatije i odnosa sa SAD-om zavisi od Washingtona (Getty)

Sestra lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una odbacila je mogućnost nastavka diplomatskih pregovora sa SAD-om, uz ocjenu da bi to dovelo do “još većeg razočarenja”.

Kim Yo-jng je to kazala nakon što je savjetnik za američku nacionalnu sigurnosti Jake Sullivan opisao kao “zanimljive signale” nedavnu izjavu lidera Sjeverne Koreje da je njegova zemlja spremna i za dijalog i za konfrontaciju, ali više za konfrontaciju, prenosi Beta, pozivajući se na AFP.

“Čini se da SAD ovu situaciju tumači kao neku utjehu za sebe. Očekivanje koje je SAD izabrao je pogrešan put i to bi dovelo do još većeg razočaranja”, rekla je ona.

Kim Jong-un nedavno je kazao da sudbina diplomatije i odnosa sa SAD-om zavisi od toga da li će Washington napustiti ono što on naziva neprijateljskom politikom.

Biden ne isključuje sastanak s Kimom

Ranije je ocijeno da se njegova zemlja mora pripremiti “i za dijalog i za sukob” sa SAD-om pod predsjedanjem Joea Bidena.

U govoru o strategiji prema Washingtonu prilikom plenarne sjednice glavnog odbora stranke istakao je da se zemlja “mora pripremiti i za dijalog i za sukob, naročito mora biti potpuno pripravna za sukob”.

“Pozvao je da se oštro i brzo odgovori na prilike koje se brzo mijenjaju te da se napori usredotoče na stabilno preuzimanje kontrole nad situacijom na Korejskom poluotoku”, prenijela je službena agencija KCNA.

Joe Biden ne isključuje mogućnost da se jednom sastane s Kim Jong-unom, ali ističe da to neće uraditi bez njegovih jasnih obećanja.

Izvor: Agencije