Raisi: Prioritet Irana je poboljšanje veza s regionalnim susjedima

Zahtijevam od Sjedinjenih Američkih Država da se vrate posvećenosti sporazumu, rekao je novoizabrani iranski predsjednik.

Ebrahim Raisi na održao prvu konferenciju za novinare od kako je u petak pobijedio na izborima (EPA)

Prioritet Islamske Republike je poboljšanje veza sa susjedima na Bliskom istoku, rekao je u ponedjeljak novoizabrani iranski predsjednik Ibrahim Raisi i pozvao Saudijsku Arabiju da  se odmah prestane miješati u rat u Jemenu, prenosi Hina.

Iranska vanjska politika neće biti ograničena nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama iz 2015. godine, istaknuo je Raisi na svojoj prvoj konferenciju za novinare nakon pobjede na izborima i kratko potvrdio da se ne želi susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

“Saudijska Arabija i njezini saveznici trebali bi odmah zaustaviti svoje miješanje u Jemen”, rekao je Raisi (61) na televizijskoj konferenciji za novinare i dodao da “Iran želi interakciju sa svijetom” jer je prioritet njegove vlade “poboljšanje veza sa susjedima u regiji”.

S iranske strane “nema zapreka” uspostavi diplomatskih odnosa sa Saudijskom Arabijom” i “ponovnom otvaranju ambasade”, rekao je Raisi u trenutku kada se razgovara o približavanju dviju sila u Zaljevu koje nemaju diplomatske odnose od početka 2016.

Vlast preuzima u augustu

Tvrdi i oštri kritičar Zapada Raisi će preuzeti vlast od pragmatičara Hassana Rouhanija u augustu, upravo u vrijeme kad Iran nastoji popraviti “pohabani” nuklearni sporazum i riješiti se nametnutih američkih sankcija koje su izazvale nagli ekonomski pad.

“Ipak, naša vanjska politika neće biti ograničena samo na nuklearni sporazum jer nećemo samo za njega vezati interese našeg naroda, već ćemo imati interakciju s cijelim svijetom”, rekao je Raisi u Teheranu.

Iranski i zapadni dužnosnici kažu kako Raisijev uspon “vjerojatno neće promijeniti iranski stav u pregovorima o oživljavanju nuklearnog sporazuma” jer vrhovni čelnik ajatolah Ali Khamnei ipak ima konačnu riječ kad su u pitanju važnije političke odluke.

Novoizabrani iranski predsjednik Ebrahim Raisi izjavio je u ponedjeljak da su Sjedinjene Američke Države prekršile nuklearni sporazum iz 2015. godine i da Evropska unija nije ispunila svoje obaveze.

SAD i EU trebaju ispuniti svoja obećanja

“SAD i EU trebaju ispuniti svoja obećanja u okviru sporazuma”, rekao je on u Teheranu, na prvoj konferenciji za novinare od kako je u petak pobijedio na izborima, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Zahtijevam od SAD-a se vrati svojoj posvećenosti sporazumu. Sve sankcije Iranu moraju biti ukinute i verificirane od Teherana”, kazao je Raisi.

Dodaje da se Iran u vanjskoj politici neće ograničavati samo na nuklearne nagodbe, već će imati interakciju sa svijetom.

“Nećemo vezati interese iranskog naroda za nuklearni sporazum”, rekao je Raisi.

‘Nema pregovora o raketnom programu’

Poručuje da bi trebao dobiti nagradu za odbranu ljudskih prava, koja je, kako kaže, oduvijek branio, i da su američke sankcije protiv njega zbog navodnog kršenja ljudskih prava izrečene zbog obavljanja dužnosti sudije.

Također je rekao da se o iranskom balističkom raketnom programu ne može pregovarati.

U Beču se od aprila vode pregovori da bi se razmotrilo kako se Iran i SAD mogu vratiti u nuklearni pakt, koji je Washington napustio 2018. godine pod tadašnjim predsjednikom Donaldom Trumpom, a zatim ponovo uveo sankcije Iranu.

Zvanični Teheran je nakon toga prekršio ograničenja iz sporazuma u vezi s obogaćivanjem uranija.

Izvor: Agencije