Beč: Prekinuti pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu.

Nije jasno najavljeno kada će formalni pregovori biti nastavljeni (AP)

Pregovarači iz Irana i šest svjetskih sila danas prekidaju razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine, i vraćaju se u svoje države na konsultacije jer se preostale razlike ne mogu lako prevazići, potvrdio je šef iranske delegacije Abass Araqchi, prenosi Tanjug.

“Bliži smo dogovoru nego ikad, ali ostaju neke razlike u stavovima koje se ne mogu lako prevazići i to nije lak posao. Zato se večeras vraćam u Teheran”, rekao je Araqchi u intervjuu za iransku državnu TV, prenosi Reuters.

U Beču se od aprila vode pregovori o koracima koje bi trebalo da preduzme Iran u vezi sa nuklearnim aktivnostima i SAD u vezi sa sankcijama kako bi se postigla puna saglasnost o nuklearnom sporazumu iz kojeg se Trumpova administracija povukla 2018. godine i nametnula sankcije Teheranu.

Izrael osudio pobjedu Raisija

“Popunjavanje praznina u dogovoru zahtjeva odluke koje uglavnom treba da donese druga stranka (Washington). Nadam se da ćemo u sljedećem krugu razgovora prevaliti ovu malu, ali tešku dionicu u pregovaračkom procesu”, predočio je Araqchi .

Glavni neprijatelj Irana, Izrael, osudio je ranije pobjedu na predsjedničkim izborima Ebrahima Raisija ultra-konzervativca i doskorašnjeg sudije Vrhovnog suda Irana na  izborima uz upozorenje da će nova iranska vlast biti “režim brutalnih dželata” s kojim svjetske sile ne bi trebalo da pregovaraju o novom nuklearnom sporazumu.

Nije jasno najavljeno kada će formalni pregovori biti nastavljeni.

Izvor: Agencije