I Rusija izlazi iz Sporazuma o otvorenom nebu

Odluka je donesena nakon što je SAD odlučio da se ne vraća u Sporazum.

Sporazum omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica (EPA)

Ruska vlada je dala sve od sebe u pokušajima da ubijedi SAD da ostane privržen Sporazumu o otvorenom nebu (TOS), rekao je danas zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov na sjednici Savjeta Federacije, a i Rusija je blizu izlaska iz sporazuma.

“Uložili smo maksimum napora da zadržimo SAD u sporazumu, i sada vjerujemo da bi bila optimalna i korektna odluka da napustimo TOS”, izjavio je Rjabkov, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Savjet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta, velikom većinom je izglasao izlazak zemlje iz TOS-a, sa 152 glasa, od ukupno 170 zastupnika.

Isti zakon je 19. maja jednoglasno usvojen u donjem domu, Ruskoj državnoj Dumi.

Sporazum na snazi od 2002. godine

Rusko ministarstvo vanjskih poslova je 15. januara izdalo saopštenje u kojem navodi da je otpočela procedura za napuštanje TOS-a, jer nije bilo napretka u razrješenju nesuglasica, nakon povlačenja SAD-a u novembru 2020. godine.

Američki State Department je u aprilu saopštio da SAD nije donio odluku o nastavku učešća u TOS-u.

Zamjenica državnog sekretara je 27. maja rekla Rjabkovu da je SAD odlučio da se ne vraća u TOS, dodao je visoki funkcioner ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Sporazum o otvorenom nebu je na snazi od 2002. godine i ima 34 članice.

Sporazum omogućava državama članicama da otvoreno prikupljaju informacije o vojnim snagama i aktivnostima drugih članica.

Izvor: Agencije