Palestinske vlasti raskinule sporazum s Izraelom o vakcinama

Ministarstvo zdravstva pregledalo je prvu pošiljku Pfizerove vakcine primljenu od Izraela i utvrdilo da ne zadovoljava karakteristike predviđene sporazumom, odnosno da im uskoro ističe rok trajanja.

Oko 55 posto izraelskih državljana je u potpunosti vakcinisano, a oko 30 posto Palestinaca je primilo barem jednu dozu (EPA)
Oko 55 posto izraelskih državljana je u potpunosti vakcinisano, a oko 30 posto Palestinaca je primilo barem jednu dozu (EPA)

Palestinske vlasti raskinule su  sporazum s Izraelom o donaciji milion doza vakcina protiv korona virusa, objasnivši da ne žele vakcinu koja je blizu isteka valjanosti.

“Nakon što su tehničke ekipe Ministarstva zdravstva pregledale prvu pošiljku Pfizerove vakcine primljenu od Izraela… utvrđeno je da ona ne zadovoljava karakteristike predviđene sporazumom”, rekao je glasnogovornik Vlade Ibrahim Melhem novinarima.

“Vlada odbija primiti vakcine kojima je blizu rok isteka valjanosti”, dodao je, prenosi Hina.

Izrael kritiziran zbog vakcinalne politike

Ranije u petak je objavljeno da će Izrael dati najmanje milion doza Palestinskoj samoupravi kako bi se ubrzalo vakcinisanje na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze.

Prema dogovoru, Palestinska samouprava je pristala Izraelu dati recipročan broj doza iz jedne od svojih pošiljki koja bi trebala stići krajem godine.

Izrael je bio izložen kritikama da je trebao više učiniti za dostupnost vakcina Palestincima.

Oko 55 posto izraelskih državljana je u potpunosti vakcinisano, a oko 30 posto Palestinaca je primilo barem jednu dozu.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO