WHO: Delta soj postaje dominantan u svijetu

Zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije su naveli kako je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu dok traje pandemija korona virusa.

Velika Britanija je izvijestila o povećanju infekcija Delta sojem (EPA)

Delta soj COVID-19, koji je prvo otkriven u Indiji, polako postaje dominantan soj korona virusa u svijetu, saopćila je u petak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Velika Britanija je izvijestila o povećanju infekcija Delta sojem, dok njemački zdravstveni radnici predviđaju kako će vrlo brzo postati dominantan soj u Njemačkoj, uprkos povećanju broja vakcinisanih.

Zvanični Kremlj je, osim “nihilizma”, za rekordan broj novoinficiranih u Moskvi i Rusiji okrivio i Delta soj, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Delta je na dobrom putu da postane dominantan soj u svijetu zbog velike zaraznosti“, izjavila je glavna naučnica u WHO-u Soumya Swaminathan.

Zabrinjava situacija u Africi

Zvaničnici WHO-a su naveli kako je Afrika ostala kontinent koji zadaje brigu, iako je tamo zabilježeno oko pet posto novih infekcija i oko dva posto smrtnih slučajeva u svijetu.

Slučajevi su se udvostručili u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi prošle sedmice, rekao je jedan od šefova WHO-a za hitne slučajeve Mike Ryan, dodavši kako je pristup vakcinama i dalje mali.

“Putanja je vrlo, vrlo zabrinjavajuća. Surova realnost je da smo, u eri brojnih sojeva s visokom zaraznošću, ostavili veliki broj stanovnika planete, ranjivu populaciju Afrike, nezaštićenu vakcinama“, kazao je Ryan.

Izvor: Agencije

Povezane

Evropska unija izgubila je pravni spor koji je pokrenula protiv te farmaceutske firme zbog kašnjenja u proizvodnji i isporuci vakcina protiv COVID-19, navodi kompanija.

Published On 18 Jun 2021
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO