Merkel za dijalog EU – Rusija uprkos razlikama

Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je, također, kontinentalni susjed Evropske unije i mi trebamo osigurati da svi hibridni napadi budu zaustavljeni, kaže njemačka kancelarka.

Angela Merkel: Imamo interes da ostanemo u dijalogu s Rusijom (EPA)

Evropska unija bi trebala održati dijalog s Rusijom uprkos velikim razlikama po pitanju sigurnosti i konflikta u Ukrajini i Siriji, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel.

Čelnica Njemačke je govorila uoči razgovora s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

“Rusija je za nas veliki izazov, ali Rusija je, također, kontinentalni susjed EU-a i mi trebamo osigurati da svi hibridni napadi budu zaustavljeni“, rekla je Merkel na konferenciji za novinare.

Primjer susreta Biden – Putin

“Ali, s druge strane, imamo interes da ostanemo u dijalogu s Rusijom ako želimo sigurnost i stabilnost u EU, ma kako to teško bilo.“

Merkel je navela kako “vjeruje da, kada se i američki predsjednik Joseph Biden sastane s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i drži otvoren dijalog, onda je važno i da mi na evropskoj strani učinimo isto”.

Izvor: Agencije