EMA ne želi nametnuti prag efikasnosti vakcina

Evropska agencija za lijekove smatra kako su joj potpuni podaci o ispitivanjima neophodni da bi dobro procijenila koristi i rizike vakcina protiv COVID-19.

Njemačka kompanija CureVac NV saopćila kako je njena vakcina efikasna samo 47 posto u kasnoj fazi ispitivanja (EPA)

Evropska agencija za lijekove (EMA) saopćila je kako nije voljna nametnuti prag efikasnosti od 50 procenata za vakcine protiv COVID-19, dodajući da su joj potpuni podaci o ispitivanjima neophodni da bi dobro procijenila koristi i rizike vakcina.

Njemačka biotehnološka kompanija CureVac NV saopćila je u srijedu kako je njena vakcina protiv COVID-19 efikasna samo 47 posto u kasnoj fazi ispitivanja, propustivši glavni cilj studije i dovodeći u sumnju potencijalnu isporuku stotina miliona doza u Evropsku uniju.

Zbog ove informacije su žestoko pale cijene dionica CureVaca, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Teško definirati prag

“Moramo prikupiti sve finalne podatke iz ovog kliničkog ispitivanja i imati dobru analizu ishoda u različitim regijama, prema starosnim grupama i prema različitim varijantama“, rekao je Marco Cavaleri, šef strategije za biološke zdravstvene prijetnje i vakcine u EMA-i.

“Mislim da je preuranjeno ulaziti u to šta to znači… Oduvijek smo osjećali da je teško unaprijed definirati prag“, kazao je on, dodavši kako će EMA posvetiti posebnu pažnju varijantama virusa koje su prisutne, a koje su više zarazne.

Cavaleri je kazao kako EMA traži od farmaceutskih kompanija da naprave studije kako bi dokazale minimalnu efikasnost od 50 posto.

Izvor: Agencije