Izraelski policajac optužen za ubistvo autističnog Palestinca

Policajac, koji nije identificiran u optužnici podnijetoj jerusalemskom okružnom sudu, mogao bi biti osuđen na 12 godina zatvora.

Ubistvo Eyada Hallaqa se poredilo s ubistvom Georgea Floyda u SAD-u (AP)

Izraelski tužitelji podigli su u četvrtak optužnicu protiv policajca za ubistvo iz nemara autističnog Palestinca u jerusalemskom Starom gradu prošle godine.

Optužnica je podignuta nešto više od godinu dana poslije ubistva Eyada Hallaqa (32), čija je porodica ranije kritizirala istragu izraelskih vlasti i pozvala na mnogo oštrije optužbe, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Policajac, koji nije identificiran u optužnici podnijetoj jerusalemskom okružnom sudu, mogao bi biti osuđen na 12 godina zatvora.

Palestinac je ubijen kraj Lavlje kapije na Starom gradu 30. maja prošle godine, dok je išao u instituciju za osobe s posebnim potrebama.

Nijedna od kamera u blizini nije radila

Protiv policijskog komandanta, koji je bio prisutan kada se ubistvo dogodilo, optužnica nije podignuta.

Mjesto na kome je ubijen palestinski mladić često je poprište sukoba Palestinaca i pripadnika izraelskih snaga sigurnosti i u uskim ulicama Starog grada postavljene su sigurnosne kamere koje policija nadgleda.

Tokom istrage prošle godine tužitelji su, međutim, tvrdili da nijedna od kamera u blizini nije radila i da snimka ubistva nema.

Tužitelji iz policijskog odjeljenja za unutrašnju istragu su saopćili da je odluka o podizanju optužnice “donijeta poslije pomnog ispitivanja dokaza, ispitivanja svih okolnosti incidenta i tvrdnji koje su se čule tokom saslušanja policajca“.

Kako je navedeno, ubistvo Hallaqa je “ozbiljan nesretni incident“.

Prema ranijim izvještajima, Palestinac je pogođen metkom pošto je potrčao i nije se odazvao pozivima da stane.

Dva pripadnika izraelske paravojne granične policije su trčala za njim i vatra je otvorena kada se žrtva pokušala sakriti kraj kante za smeće.

Policajac pitao učiteljicu: ‘Gdje je pištolj?’

Ministarstvo pravde Izraela je, poslije prijedloga tužilaca da se podigne optužnica u oktobru, saopćilo da je Hallaq pokazao na ženu koju je poznavao i nešto promrljao.

Policajac se tada okrenuo prema toj ženi i upitao je “Gdje je pištolj?“, a ona je odgovorila: “Kakav pištolj?” i tada je policajac pucao.

Žena koja se pominje u saopćenju je bila Hallaqova učiteljica, koja ga je pratila tog jutra kada je ubijen.

Za izraelsku TV stanicu izjavila je da je više puta rekla policajcima da se radi o osobi s posebnim potrebama.

U optužnici je navedeno da je optuženi pogodio Palestinca u stomak dok je stajao oslonjen leđima na zid i da je potom pucao drugi put, pogodivši ga u grudi, kada je ranjen ležao na zemlji.

Poređenje s ubistvom Georgea Floyda

Hallaqova porodica nije odmah komentirala podizanje optužnice, ali je ranije izrazila zbrinutost da će ubistvo biti zataškano jer kamere nisu radile.

Palestinske i organizacije za ljudska prava kažu da Izrael ne pokreće sudski proces protiv policajaca umiješanih u nasilje.

Ubistvo Hallaqa se poredilo s ubistvom Georgea Floyda u SAD-u i izazvalo demonstracije protiv nasilja policije.

U protestima su učestovali i Jevreji i Arapi, a izraelski lideri su izrazili žaljenje zbog ubistva.

Izvor: Agencije