Završen sastanak Biden – Putin u Ženevi

Predsjednici Sjedinjenih Američkih Država i Ruske Federacije razgovarali gotovo četiri sata; prvo u užem sastavu, a potom u proširenom formatu.

Oba predsjednika namjeravaju odmah nakon sastanka krenuti prema svojim zemljama (EPA)

Sastanak predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena i predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina okončan je u srijedu poslije podne u švicarskoj Ženevi, nakon skoro četiri sata, saopćila je Bijela kuća.

Nakon razgovora u užem sastavu, samit je nastavljen u proširenom formatu.

Delegacije dvije države

Sastanak dvojice predsjednika u užem sastavu trajao je skoro dva sata, a osim šefova država, prisustvovali su mu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i američki državni sekretar Antony Blinken.

U ruskoj delegaciji su i pomoćnik predsjednika Jurij Ušakov, glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov, načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov i zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

Sa američke strane na proširenom sastanku trebaju biti Blinken, savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan, potpredsjednica državnog sekretra za političke poslove Victoria Nuland, američki ambasador u Rusiji John Sullivan i stručnjaci za Rusiju Nacionalnog vijeća za sigurnost Eric Green i Stergos Kaloudis.

Previđeno je da samit traje pet sati, prenosi Tanjug, pozivajući se na agenciju RIA Novosti.

Dvije strane će nakon sastanka održati odvojene konferencije za medije.

Ovo je prvi susret Putina i Bidena od kada je Biden preuzeo dužnost predsjednika SAD-a.

Tema razgovora i ljudska prava

Američki državni sekretar Antony Blinken, koji prisustvuje sastanku predsjednika SAD-a i Rusije, objavio je tvit o ljudskim pravima na samom početku razgovora.

“Danas, kada obilježavamo 10. godišnjicu od osnovnih principa Ujedinjenih naroda o poslovanju i ljudskim pravima, SAD ponovo potvrđuje da države moraju zaštititi ljudska prava; firme moraju poštivati ljudska prava; a kada se pojave štetni utjecaji na ljudska prava, žrtvama je potreban pristup rješenjima“, napisao je Blinken na svom Twitter profilu.

Ova bi se tema trebala naći pred liderima SAD-a i Rusije, prenosi Tanjug, pozivajući se na BBC.

Na sastanku je i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Dvije sile i tri pitanja

Američki predsednik Biden izjavio je danas prije početka samita sa Putinom kako su SAD i Rusija dvije velike sile. Prema pisanju CNN-a, još nije jasno u kom je kontekstu to rekao Biden, jer su pozadinski zvuci iza dvojice predsjednika onemogućili novinarima da jasno čuju sve što govore.

Kako prenosi CNN, na koga se poziva Tanjug, u jednom trenutku učinilo se da Biden pita državnog sekretara Blinkena šta se dešava i izgledalo je da će prestati da govori, jer je postao svjestan da se ne čuje.

„Mislim da je uvijek bolje sastajati se uživo“, rekao je američki lider.

Američki novinari, koji su uspjeli ući u prostoriju gdje se održava sastanak kažu da su postavili tri pitanja, od čega dva Putinu – da li se plaši opozicionara Alekseja Navaljnog i šta bi učinio da Ukrajina postane članica NATO-a.

Treće pitanje upućeno je Bidenu i to da li vjeruje Putinu, a Bijela kuća je kasnije demantirala da je on klimnuo glavom umjesto odgovora.

Sa švicarskim predsjednikom

Američki i ruski lideri Biden i Putin počeli su ranije u srijedu razgovore u ženevskoj Vili Grange, na čijem su ulazu stali pred novinare zajedno sa švicarskim predsjednikom Guy Parmelinom, koji im je poželio plodonosne razgovore u interesu njihove dvije zemlje i svijeta, prenosi Hina.

“Želim vam plodonosni dijalog u interesu vaših dviju zemalja i svijeta”, rekao je Parmelin ispred vile, dok su mu s lijeve i desne strane stajali Biden i Putin.

Naglasio je da je za Švicarsku “čast i zadovoljstvo” ugostiti samit u Ženevi, “gradu mira”.

Švicarska je snažno lobirala da ugosti samit Biden – Putin, a Ženeva ima dugu povijest raznih sastanaka na vrhu.

Predsjednici se rukovali

Nakon kratke izjave švicarskog predsjednika, Biden i Putin rukovali su se i ušli u vilu na samit na kojem se očekuje da će dvojica predsjednika predstaviti svoje “crvene linije”, ali i dotaknuti se zajedničkih interesa.

Susret je praćen velikim očekivanjima, prenosi dpa, dok BBC navodi da “resetiranja” odnosa vjerovatno neće biti.

Sastanak bi trebao trajati četiri do pet sati, a oba predsjednika namjeravaju odmah nakon njega krenuti prema svojim zemljama.

Prije toga odvojeno će se pojaviti pred novinarima.

Kremlj i Bijela kuća pokušali su umanjiti očekivanja od susreta do kojeg dolazi na kraju Bidenove prve višednevne posjete Evropi u svojstvu američkog predsjednika, tokom kojeg je posljednjih dana imao susrete s čelnicima skupine G7 – najrazvijenijih zemalja svijeta, s partnerima u NATO-u te s čelnicima Evropske unije.

Putin će istaknuti ‘crvene linije’

“Jasno ću dati do znanja predsjedniku Putinu da postoje područja na kojima možemo surađivati ako se za to odluči”, rekao je Biden.

Za područja u kojima se ne slažu kazao je “da će jasno dati do znanja gdje su crvene linije”.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u srijedu za ruske medije da će na sastanku s američkim predsjednikom Putin također istaknuti “crvene linije” koje se ne mogu preći.

“Bez sumnje, svaka zemlja jasno određuje svoje crvene linije. S tim u vezi, predsjednik Putin to čini vrlo jasno”, rekao je.

“Siguran sam da će on u razgovoru s gospodinom Bidenom ponoviti te crvene linije”, naglasio je Peskov.

Izvor: Agencije