Predsjednik EP-a traži evropsku misiju za spašavanje migranata na moru

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli založio se za uspostavljanje evropske misije za potragu i spašavanje migranata na Sredozemnom moru.

Samo ove godine 813 migranata stradalo je u pokušaju da pređu Sredozemno more, prema Svjetskoj organizaciji za migracije (EPA)
Samo ove godine 813 migranata stradalo je u pokušaju da pređu Sredozemno more, prema Svjetskoj organizaciji za migracije (EPA)

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli založio se za uspostavljanje evropske misije za potragu i spašavanje migranata na Sredozemnom moru, ocijenivši da “više  nije prihvatljivo” da to rade samo nevladine organizacije.

Sassoli je na konferenciji o azilu i migraciji rekao da treba ponovo razmisliti o zajedničkoj akciji Evropske unije u Sredozemnom moru za spašavanje migranata i za suzbijanje trgovine ljudima, prenosi Beta.

“Potreban nam je evropski mehanizam za potragu i spašavanje uz ekspertizu svih uključenih aktera – od zemalja članica, preko evropskih službi, do civilnog sektora”, rekao je on.

Samo ove godine 813 migranata stradalo je u pokušaju da pređu Sredozemno more, prema Svjetskoj organizaciji za migracije. U 2020. godine ih je poginulo 1.419, a 2019. godine 1.885.

Pravo mora

U srednjem dijelu Sredozemnog mora, što je najsmrtonosnija ruta, EU finansijski podržava libijsku graničnu stražu koja je zadužena za presretanje migranata u moru. Taj sporazum osuđuju branioci ljudskih prava naglašavajući da Libija nije sigurna za iskrcavanje migranata.

Visoki komesarijat UN-a za ljudska prava nedavno je u izvještaju doveo u pitanje sadašnju praksu navodeći da ne uspijeva da da prioritet životu, sigurnosti i ljudskim pravima osoba koje pokušavaju da pređu iz Afrike u Evropu.

Po Pravu mora, svaki brod je dužan da pritekne u pomoć plovilu u teškoćama, što se često dešava čamcima i brodićima koji prevoze migrante.

EU u okviru vojne misije u centralnom Sredozemlju – operacije “Irini”, samo osigurava poštovanje embarga UN-a na isporuku oružja Libiji, i intervenira u zonama koji su dalje od migrantskih ruta.

Novi sporazum o migraciji i azilu koji je predložila Evropska komisija u septembru 2020. ne predviđa misiju za spašavanje migranata, ali preporučuje da se od sudskog gonjenja zaštite nevladine organizacije koje pomažu migrantima u teškoćama i predlaže mehanizam za relokaciju osoba spašenih na moru da bi se izbjegli sada nužni pregovori među zemljama članicama od slučaja do slučaja.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO