Nevjerovatna priča iz SAD-a: ‘U kitovim sam ustima, pokušava me progutati’

Amerikanac Michael Packard tvrdi da ga je kod Cape Coda usisao kit grbavac, prije nego što ga je ispljunuo.

Michael Packard kaže da je pomislio da ga je napao morski pas, koji nije rijetka pojava u tim vodama (AFP)

Ronilac iz SAD-a preživio je nevjerovatno iskustvo nakon što se kod obale Cape Coda, nedaleko od Bostona, našao u ustima kita grbavca, prije nego što ga je ogromni sisar ispljunuo.

Michael Packard kaže da je ronio na dubini od oko 14 metara u vodama blizu mjesta Provincetown, u Massachussetsu, kada mu se sve „zamračilo“.

Pomislio je da ga je možda napao morski pas, koji nije rijetka pojava u tim vodama, no, onda je shvatio da nije osjetio zube i da ga ne boli ništa.

„Onda sam spoznao da sam u ustima kita… i da me pokušava progutati“, rekao je Packard.

„Pomislio sam – to je to, umrijet ću“.

Packard procjenjuje da je u kitovim ustima bio oko 30 sekundi, ali je mogao disati, pošto je i dalje imao ronilačku opremu. Onda je kit izronio, protresao glavom i ispljunuo ga.

Packarda je spasio kolega iz čamca na površini mora.

„Vidio sam svjetlo i uskoro sam bio van vode“, ispričao je Packard Cape Cod Timesu.

‘Male šanse da proguta čovjeka’

Jooke Robbins, direktorica studija o kitu grbavcu u Centru za morske studije u Provincetownu kaže da nema razloga da sumnja u ovu priču.

Robbins tvrdi da nikada nije čula za slučaj ove vrste, ali da je veoma moguće da se Packard „našao na pogrešnom mjestu i u pogrešno vrijeme“.

„Ne vjerujem da je laž, jer poznajem ljude o kojima se ovdje radi… Imam svaki razlog da vjerujem da je ovo istina“, rekla je Robbins za AFP.

„Kada kitovi love, jurišaju naprijed, otvore usta i usisavaju ribu i vodu velikom brzinom“, kaže, te dodaje da imaju velika ista, ali ne i grlo, tako da su male šanse da progutaju čovjeka.

„Važno je da ljudi znaju da je, kada vide kita, najbolje držati dobru distancu. Kitovi moraju imati prostora“, dodala je.

Izvor: Agencije