Putin: Odnosi sa SAD-om na najnižem nivou zadnjih godina

Ruski predsjednik odao je priznanje Donaldu Trumpu i kazao da je Joe Biden karijerni političar.

Jedan od novouvedenih amandmana je ograničenje broja predsjedničkih mandata za jednu osobu (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u intervjuu za američki NBC News, uoči susreta s predsjednikom Joeom Bidenom iduće sedmice, da su rusko-američki odnosi na najnižoj tački zadnjih godina.

Putin i Biden sastat će se u srijedu u Ženevi.

Bijela kuća najavila je da će Biden na dnevni red staviti pitanja poput hakerskih napada koji su dolazili iz Rusije, moskovsku agresiju na Ukrajinu, zatvaranje disidenata i druga pitanja koja ugrožavaju te odnose.

“Imamo bilateralne odnose koji su se pogoršali spustivši se na najniži nivo posljednjih godina”, kazao je Putin, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Putin je odao priznanje bivšem predsjedniku Donaldu Trumpu kao “izuzetnom, talentiranom pojedincu” i kazao da je Biden karijerni političar, “sušta suprotnost” Trumpu.

Upitan za komentar Bidenove izjave u martu u kojim ga je nazvao ubicom, Putin je odgovorio da je čuo desetke takvih optužbi.

‘Lažne vrijesti’ o satelitu za Iran

“To nije nešto što me u konačnici brine”, rekao je.

Biden je na početku svoje osmodnevne posjete Evropi rekao kako SAD “ne traži sukob s Rusijom”.

“Želimo stabilan i predvidiv odnos…, no bio sam jasan: SAD će odgovoriti na robustan i smislen način ako ruska vlada krene sa štetnim aktivnostima”, kazao je.

NBC News navodi kako je Putin opovrgnuo da ima saznanja o bilo kakvim hakerskim napadima iz Rusije te da je pozvao Bidena da sklope sporazum vezan uz kibernetiku.

Putin je također odbacio navode Washington Posta da se Rusija sprema opskrbiti Iran naprednim satelitom koji bi omogućio Iranu praćenje potencijalnih vojnih ciljeva na Bliskom istoku.

Ustvrdio je da je riječ o lažnim vijestima, te da on o tome ništa ne zna.

Izvor: Agencije