Upozorenje WHO-a Europi prije ljetnih putovanja

Broj prijavljenih infekcija prošle sedmice bio je 368.000, što je petina sedmičnih slučajeva prijavljenih tokom vrhunca u aprilu ove godine.

Tokom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva COVID-a 19, smrti i hospitalizacija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) pozvala je u četvrtak Evropljane da putuju odgovorno tokom ljeta i upozorila je da Evropa „nikako nije izvan opasnosti“ od COVID-a 19 uprkos padu stopa zaraze posljednjih sedmica, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Obzirom na porast društvenih okupljanja, veću mobilnost stanovništva i velike festivale i sportska takmičenja narednih dana i sedmica, WHO Evropa poziva na oprez“, rekao je na brigfingu za novinare čelnik WHO-a za Evropu Hans Kluge.

„Ako odlučite putovati, činite to odgovorno. Budite svjesni rizika. Vodite se zdravim razumom i ne ugrožavajte ono što je teško postignuto.“

Tokom zadnja dva mjeseca opada broj novih slučajeva COVID-a 19, smrti i hospitalizacija, pa je 36 zemalja od 53 u regiji počelo ublažavati mjere uvedene u svrhu suzbijanja zaraze.

Delta varijanta

Broj prijavljenih infekcija prošle sedmice bio je 368.000, što je petina sedmičnih slučajeva prijavljenih tokom vrhunca u aprilu ove godine, kazao je Kluge.

„Svi bismo trebali priznati napredak postignut u većini zemalja regije, ali moramo priznati i da nikako nismo izvan opasnosti“, istakao je.

Kluge je rekao da je tzv. Delta varijanta, koja je prvi put identificirana u Indiji, razlog za zabrinutost. Ta varijanta „pokazuje povećanu zaraznost“, a mnogi koji spadaju u osjetljive grupe stanovnika, stariji od 60 godina, još nisu zaštićeni.

Obzirom da je samo 30 posto stanovnika u regiji primilo prvu dozu vakcine, to nije dovoljno da se spriječi novi val virusa, ustvrdio je on.

Izvor: Agencije