Nova optužnica protiv Aung San Suu Kyi

Optužbe se odnose na navodnu zloupotrebu zemljišta dobrotvorne organizacije Fondacija Daw Khin Kyi kojom je rukovodila premijerka.

Navodi se kako su u srijedu pokrenuti slučajevi protiv Suu Kyi i još dva zvaničnika u policijskoj stanici u glavnom gradu Nejpjidu (EPA)

Protiv svrgnute premijerke Mijanmara Aung San Suu Kyi su pokrenute nove optužbe za korupciju, kao i protiv dva bivša člana njene vlade, saopćio je danas državni medij Global New Light, prenosi agencija Tanjug pozivajući se na Reuters.

Izvor citira Antikorupcijsku komisiju koja navodi kako su optužbe vezane za zloupotrebu zemljišta dobrotvorne organizacije Fondacija Daw Khin Kyi kojom je rukovodila premijerka, kao i ranije tvrdnje da je primala novac i zlato.

Navodi se kako su u srijedu pokrenuti slučajevi protiv Suu Kyi i još dva zvaničnika u policijskoj stanici u glavnom gradu Nejpjidu.

Stotine žrtava

„Suu Kyi je proglašena krivom za korupciju uslijed zloupotrebe položaja. Sada je otužena u skladu sa antikorupcijskim zakonom“, objavio je državni medij.

Za ovo djelo joj prijeti kazna od 15 godina zatvora, ukoliko se dokaže da je kriva.

Vojna hunta je 1. februara svrgnula sa vlasti premijerku Aung San Suu Kyi i njenu Vladu, a od tada su počele demonstracije nezadovoljnih građana, u kojima je stradalo više od 800 ljudi.

Izvor: Agencije