Johnson: G7 se obavezuje na vakcinaciju svijeta do kraja 2022.

Boris Johnson je najavio da će Velika Britanija donirati više miliona doza vakcina od viška zaliha, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Britanski premijer je rekao da je vrijeme da bogate zemlje preuzmu odgovornost i vakcinišu svijet (EPA)

Britanski premijer Boris Johnson najavio je u četvrtak da će se lideri Grupe sedam (G7), koji se sastaju za vikend u zaljevu Carbis na jugozapadu Engleske, obavezati na vakcinaciju svijeta do kraja 2022. godine.

Johnson je rekao da “nacije svijeta” moraju da ostave po strani stav “neka komšiji crkne krava”, koji je doveo do prepirki u vezi lijekova i načina liječenja protiv korona virusa, prenosi Tanjug.

On je za londonski Times ocijenio da je vrijeme da bogate zemlje preuzmu odgovornost i vakcinišu svijet, prenosi AP.

Donacija vakcina

Najavio je i da će Velika Britanija donirati više miliona doza vakcina od viška zaliha, ali nije precizirao kada će se to dogoditi.

Johnson je naglasio i da je vlada njegove zemlje pomogla finansiranje razvoja vakcine kompanije AstraZeneca na Univerzitetu Oxford.

Američki predsjednik Joe Biden najavio je ranije da će SAD donirati još 500 miliona doza Pfizerove vakcine tokom sljedeće godine kroz program COVAX za raspodjelu vakcina siromašnim zemljama.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO