Austrija dodatno popustila epidemiološke mjere

Prvo popuštanje mjera, koje je obazrivo „otvorilo“ restorane, provedeno je 19. maja.

Epidemiološka situacija omogućila novo popuštanje i vraćanje sloboda građanima (EPA)

Austrija od danas provodi dalje popuštanje epidemioloških mjera, koje predviđa prije svega produženje radnog vremena ugostitelja, prenosi agencija Tanjug i dodaje kako je epidemiološka situacija omogućila novo popuštanje i vraćanje sloboda građanima.

Prvo popuštanje mjera, koje je obazrivo „otvorilo“ restorane, provedeno je 19. maja.

Smanjenje socijalne distance

Novo popuštanje mjera predviđa ukidanje obaveze nošenja maski na otvorenom, izuzev u ugostiteljskim objektima. Što se ugostiteljskih objekata tiče, njima se produžava radno vrijeme do ponoći i povećava se maksimalan broj odraslih za istim stolom – na osam u zatvorenom i maksimalno 16 na otvorenom.

Ostaje na snazi obaveza posjedovanja certifikata o vakcinaciji, negativnom testu ili izliječenju od korone za pristup restoranima, kinima, bazenu…

Također se smanjuje i pravilo o držanju socijalne distance sa dva na jedan metar, čime se povećava i broj mušterija u radnjama, jer se smanjuje broj kvadrata po klijentu sa 20 na 10. Isto tako povećava se broj osoba koje mogu istovremeno da se susreću – na otvorenom do 16, u zatvorenom do osam.

Međutim, kod susreta sa više osoba potrebno je nositi masku, a okupljanje od više od 17 osoba se mora prijaviti.

Za manifestacije sa sjedećim mjestima maksimalan broj osoba na otvorenom je ograničen na 3.000, a u zatvorenom na 1.500. Uz to, organizatori mogu popuniti maksimalno 75 posto raspoloživih mjesta.

Na sportskim manifestacijama svi prisutni moraju imati na raspolaganju po deset kvadratnih metara.

I dalje bez turističkih putovanja

Također, stupile su na snagu i olakšice prilikom ulaska u Austriju iz zemalja niskog epidemiološkog rizika, u šta spada većina država Evropske unije. Građani koji dolaze iz tih zemalja, a imaju potvrdu o vakcinaciji, izliječenju od korone ili negativni test, ne moraju se više elektronski registrirati prije putovanja, saopćilo je Ministarstvo zdravlja.

Elektronska registracije je obavezna samo za one koji ne posjeduju certifikat o vakcinaciji, izliječenju ili negativni test. To znači da će se osobe, koje se planiraju testirati tek po ulasku u Austriju, morati i dalje online-registrirati.

Što se tiče pravila za ulazak u Austriju iz država izvan EU, i dalje nije omogućeno turističko putovanje. Tako, na primjer, iz zemalja Zapadnog Balkana građani u Austriju mogu ući samo ako imaju austrijsko državljanstvo ili boravišnu dozvolu. Za dolazak iz tih zemalja obavezna je elektronska registracija pred putovanje.

Građani koji spadaju u te grupe mogu u Austriju ući bez karantina ako posjeduju validni certifikat o vakcinaciji ili izliječenju od korone.

Za one koji putuju sa negativnim testom, bio antigenski ili PCR, a ne spadaju u izuzetke, kao što su poslovna putovanja, humanitarna putovanja, liječenje i slično, obavezan je desetodnevni karantin koji je moguće prekinuti najranije petog dana izolacije testom u Austriji.

Izvor: Agencije