Sinopharm u Wuhanu gradi novi pogon za proizvodnju vakcina

Pekinški institut za biološke proizvode, još jedna podružnica Sinopharma, čiju je dozu za hitnu upotrebu odobrio WHO, ima tvornicu s godišnjim kapacitetom od milijardu doza i gradi novi pogon.

Kina je odobrila četiri vakcine COVID-19 domaćih proizvođača Sinopharm, Sinovac Biotech Ltd i CanSino Biologics Inc za opštu javnu upotrebu (Reuters)

Podružnica China National Pharmaceutical Group (Sinopharm) sa sjedištem u Wuhanu rekla je da će početak rada u novoj tvornici povećati godišnji kapacitet proizvodnje svoje vakcine COVID-19 na najmanje milijardu doza, prenosi Reuters.

Institut za biološke proizvode Wuhan objavio je to u izjavi objavljenoj kasno u ponedjeljak putem društvenih mreža.

Nije precizirano kada će tvornica raditi punim kapacitetom.

Ipak, najava označava korak prema godišnjem cilju kapaciteta Sinopharma od 3 milijarde doza za njegove vakcine COVID-19, koji podržava država.

Kina odobrila četiri vakcine

Pekinški institut za biološke proizvode, još jedna podružnica Sinopharma, čiju je dozu za hitnu upotrebu odobrila Svjetska zdravstvena organizacija, ima tvornicu s godišnjim kapacitetom od milijardu doza i također gradi novi pogon.

Kina je odobrila četiri vakcine COVID-19 domaćih proizvođača Sinopharm, Sinovac Biotech Ltd i CanSino Biologics Inc za opštu javnu upotrebu, te tri druge vakcine za hitnu upotrebu.

Sinovac, čiji kapacitet vakcine COVID-19 iznosi 2 milijarde doza godišnje, rekao je u utorak da je do kraja maja isporučio više od 600 miliona doza u zemlji i inostranstvu.

Izvor: Agencije