Novi Zeland 11. potpisnik svemirskog sporazuma sa NASA-om

Novi Zeland je postao potpisnik plana za svemirsku saradnju koji podržava planove američke svemirske agencije da vrati ljude na Mjesec do 2024. godine.

Ova zemlja saopštila je da je posebno zainteresovana da se obezbjedi da se minerali uzeti sa Mjeseca koriste na održiv način (EPA)

Novi Zeland objavio je danas da je potpisao svemirski sporazum sa NASA-om, u trenutku kada novozelandska svemirska industrija počinje da dobija na zamahu, prenosi Tanjug.

Novi Zeland je postao 11. potpisnik Artemiskog sporazuma, plana za svemirsku saradnju koji podržava planove američke svemirske agencije da vrati ljude na Mjesec do 2024. godine i pokrene historijsku ljudsku misiju na Mars, prenio je AP.

Ministarka inostranih poslova Nanaia Mahuta izjavila je da je Novi Zeland jedna od samo nekoliko država koje su u stanju da lansiraju rakete u svemir.

Minerale koristiti na održiv način

“Novi Zeland je posvećen tome da obezbjedi da se sljedeća faza istraživanja svemira sprovodi na siguran, održiv i transparentan način i u potpunosti u skladu sa međunarodnim pravom“, rekla je Mahuta.

Ova zemlja saopštila je da je posebno zainteresovana da se obezbjedi da se minerali uzeti sa Mjeseca ili negdje na drugom mjestu u svemiru koriste na održiv način.

Procjenjuje se da novozelandska svemirska industrija vrijedi 1,7 milijardi novozelandskih dolara (1,2 milijarde američkih dolara).

Izvor: Agencije