Izvještaji: Zločini iz mržnje prema azijskim Amerikancima u stalnom porastu

Zločini iz mržnje prema azijskim Amerikancima porasli su za 169 posto u prvom kvartalu 2021. u odnosu na isti period prethodne godine, pokazuju izvještaji.

Česte reference bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na korona virus kao 'kineski virus' i 'kung-gripu' doprinijele su širenju zločina iz mržnje (EPA)

U Sjedinjenim Američkim Državama i dalje su u porastu incidenti počinjeni iz mržnje prema Amerikancima azijskog porijekla.

U nova dva izvještaja navedeno je da se incidenti nastavljaju uprkos kampanjama o političkoj i društvenoj svijesti, prenosi Anadolija.

Zločini iz mržnje prema azijskim Amerikancima porasli su za 169 posto u prvom kvartalu 2021. glodine u odnosu na isti period prethodne godine, navodi se u izvještaju koji je objavio Centar za proučavanje mržnje i ekstremizma na Kalifornijskom državnom univerzitetu San Bernardino.

Najveći porast u velikim gradovima

Najveći porast zabilježen je u velikim američkim gradovima, poput New Yorka, sa skokom od 223 posto, zatim San Francisca sa 140 i Los Angelesa sa 80 posto.

“Veći gradovi s većim procentom stanovnika porijeklom iz Azije pokazali su i najveći postotak”, navodi se u jednom od izvještaja.

U 15 najvećih američkih gradova počinjeno je 86 zločina iz mržnje prema Azijatima.

Međutim, taj broj je mnogo veći kada se uzme u obzir cijela zemlja.

Broj incidenata počinjenih iz mržnje prema azijskim Amerikancima udvostručio se od marta prošle do istog mjeseca ove godine, povećani su sa 3.795 na 6.603.

‘Česte reference’ Donalda Trumpa

”Kinezi su prijavili više incidenata iz mržnje (43,7 posto) nego druge rase ili etničke grupe. Slijede ih Korejci (16,6 posto), Filipinci (8,8 posto) i Vijetnamci (8,3 posto)”, navodi se u jednom od izvještaja.

Antiazijski zločini iz mržnje posljednjih godina su u stalnom porastu, ali napadi su dosegli vrhunac tokom pandemije korona virusa.

Azijsko-američki aktivisti navode da su česte reference bivšeg američkog predsjednika Donalda Trampa na korona virus kao “kineski virus” i “kung-gripu” doprinijele širenju zločina iz mržnje.

Izvor: Agencije