Sukob oko ribolova: Francuska prijeti, Britanija šalje brodove

Francuski ribari se žale da nemaju pristup britanskim vodama, a vlasti prijete isključenjem struje otoku Jersey

Dva britanska broda nadgledat će razvoj situacije oko otoka Jersey (AP)

Velika Britanija poslat će dva patrolna broda svoje mornarice u vode oko Jerseyja, nakon što je Francuska zaprijetila da će isključiti struju tom otoku ukoliko se francuskim ribarima ne dozvoli potpuni pristup britanskim vodama po uslovima iz sporazuma o Brexitu, dok ribari prijete blokadom.

Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je obećao podršku otoku, nakon što je sa zvaničnicima Jerseyja, koji se nalazi blizu francuske obale, ali koji je smatra kraljevskim posjedom, razgovarao o mogućoj francuskoj blokadi.

Johnson je „naglasio potrebu za hitnim razgovorima u cilju deeskalacije i smirivanja tenzija“, rekao je njegov portparol.

„Za mjeru predostrožnosti, Britanija će poslati dva patrolna broda koji će pratiti situaciju“, rečeno je.

Ribarima teško dobiti dozvole

Između Pariza i Londona posljednjih sedmica vladaju nesuglasice oko ribarstva, jer francuski ribari tvrde da im je onemogućen ribolov u britanskim vodama zbog teškoća u pribavljanju dozvola.

U utorak, Francuska je zaprijetila da razmatra odgovoriti, nakon što je Velika Britanija nametnula pravila za pristup francuskih ribarskih brodova vodama oko otoka u kanalu koji dijeli dvije države, a spomenula je i mogućnost isključenja struje.

Jersey, otok koji pripada Britaniji, ima oko 108.000 stanovnika i uvozi 95 posto struje iz Francuske (AFP)

Francuski ministar mora Annich Girardin rekao je da je bio „zgrožen“ kada je saznao da je Jersey izdao 41 licencu sa unilateralno nametnutim uslovima, uključujući i vrijeme koje francuski brodovi mogu provesti u britanskim vodama.

„U vezi Jerseyja, podsjećam vas da se struja isporučuje kroz podvodne kablove… Ako budemo morali to uraditi, uradit ćemo“, rekao je.

Francuski ribari, koji tvrde da su im prava nepravedno ograničena, najavili su protestnu blokadu luke St. Helijer brodovima.

Jersey, koji se smatra teritorijom za koju je odgovorno Ujedinjeno Kraljevstvo, ima oko 108.000 stanovnika i uvozi 95 posto struje iz Francuske.

Izvor: Agencije