SAD: Vrata NATO-a otvorena svima koji ispune uvjete

Komentari Bidenove administracije dolaze u vrijeme kada Ukrajina traži ubrzani ulazak u Alijansu.

Bidenova administracija je posvećena tomu da vrata NATO-a ostanu otvorena svim onima koji žele članstvo i to onda kada su spremni, kazala je glasnogovornica Bijele kuće (Reuters)

Administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joa Bidena nastoji držati vrata Sjevernoatlanske alijanse (NATO) otvorenima svim državama koje žele postati član ovog saveza, u onom trenu kada su spremne i kada mogu ispuniti neophodne uvjete, objavila je Bijela kuća, a prenijele agencije.

Glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre je ovo kazala novinarima na predsjedničkom avionu (Air Force One) u četvrtak na pitanje o poziciji administracije o ukrajinskom nastojanju da se pridruži Alijansi.

Jean-Pierre je istakla kako je državni sekretar SAD-a Antony Blinken danas u posjeti Kijevu gdje želi ponovo istaći američku „podršku ukrajinskom suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti“.

Blinken o ruskom djelovanju

„Njegovo putovanje također ističe važnost ukrajinskog uvođenja ključnih zakona kako bi se nastavile ekonomske, antikorupcijske i reforme na vladavini prava koje će ojačati ukrajinsku demokratiju i ekonomiju, kao i dalju njenu euroatlantsku integraciju“, kazala je ona.

„Bidenova administracija je posvećena tomu da vrata NATO-a ostanu otvorena svim onima koji žele članstvo i to onda kada su spremni i kada mogu ispuniti ono što se od njih traži.“

Blinken je u Kijevu naveo kako bi Washington mogao povećati sigurnosnu pomoć Ukrajini nakon, kako je rekao „nesmotrenih i agresivnih“ poteza Rusije kada je okupila trupe na ukrajinsko-ruskoj granici.

Izvor: Agencije