Irak pokušava pomiriti Saudijsku Arabiju i Iran

Irački predsjednik Barham Salih rekao je da je njegova zemlja već bila domaćin razgovora između regionalnih neprijatelja.

Bliski Istok je osuđen na ciklus sukoba i nestabilnosti u posljednjih nekoliko decenija ... Vrijeme je da se ide dalje, rekao je irački predsjednik Barham Salih (Reuters)

Irak je bio domaćin više od jedne runde razgovora između regionalnih neprijatelja Irana i Saudijske Arabije, rekao je irački predsjednik Barham Salih.

Salih je to potvrdio tokom intervjua u srijedu koji je uživo emitirao think-tank Institut Beirut. Nije iznosio više detalja.

Diplomate se nadaju da otvaranje direktnih kanala između Irana i Saudijske Arabije nagovještava smirivanje tenzija na Bliskom istoku nakon višegodišnjih neprijateljstava u toj regiji.

Bagdad je bio domaćin razgovora između zvaničnika svoja dva susjeda i međusobnih protivnika 9. aprila.

Na pitanje u koliko je rundi saudijsko-iranskih pregovora Irak bio domaćin, Salih je odgovorio: “Više nego jednom”.

Irak nastoji igrati ulogu regionalnog posrednika.

Salih je to ponovio rekavši: “To je u toku, važno je i značajno je, i Irak bi mogao igrati tu ulogu posredovanja između ovih regionalnih aktera.”

Salihova potvrda dolazi nakon što su saudijski i iranski zvaničnici ‘omekšali jezik’ i poručili da su spremni za pomirenje.

Saudijski prestolonasljednik Mohammed bin Salman rekao je da njegova zemlja traži pozitivne i posebne odnose s Iranom, što je pozdravilo iransko ministarstvo vanjskih poslova.

Dvije zemlje prekinule su diplomatske odnose 2016. godine i trenutno vode višestruke sukobe preko trećih strana, uključujući Jemen.

U toku razgovori

Salih je također rekao da želi vidjeti rješenje iransko-američkog rivalstva koje je podstaklo nasilje u Iraku.

“Bliski Istok je osuđen na ciklus sukoba i nestabilnosti u posljednjih nekoliko decenija … Vrijeme je da se ide dalje”, rekao je Salih.

Washington i Teheran u Beču su započeli posredne razgovore kojima se želi oživjeti međunarodni sporazum postignut 2015. godine koji je trebao ograničiti iranske nuklearne ambicije, dok bi zauzvrat prema Iranu bile ublažene sankcije.

Bivši američki predsjednik Donald Trump povukao se iz tog sporazuma 2018. godine i ponovo uveo oštre sankcije Iranu i njegovim regionalnim saveznicima. To je povećalo napetost. Milicije podržane od stane Irana napadale su američke snage u Iraku. Više napada bilo je usmjereno i na naftna postrojenja i tankere u Zaljevu, uključujući i ona od Saudijske Arabije, koju SAD ubraja u svoje bliske saveznike.

Ubistvo iranskog generala Qassema Soleimanija u američkom vazdušnom napadu u Bagdadu u januaru 2020. dodatno je povećalo napetosti. Iran je odgovorio ograničenim raketnim udarima na američku bazu u Iraku, što je bio prvi takav direktni napad, ali nije poduzimao dalje korake.

Iračani se nadaju općoj regionalnoj stabilizaciji koja bi omogućila obnovu te zemlje, umjesto da se koristi kao poprište za rješavanje sporova između SAD-a, zaljevskih Arapa i Irana.

“Rat protiv ISIS-a i terorizma ne može se dobiti (samo) vojnim sredstvima”, rekao je Salih. “Uspjeli smo osloboditi našu zemlju uz pomoć naših prijatelja, ali terorizam ostaje.”

Izvor: Agencije