Evropska komisija o COVID-u 19: Do oktobra tri lijeka

Vakcine spašavaju živote, ali ne mogu iskorijeniti COVID-19, rekla je komesarka za zdravstvo.

Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije (EPA)
Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije (EPA)

Evropska komisija predstavila je u srijedu strategiju za razvoj lijekova protiv COVID-19 koja predviđa odobrenje tri lijeka do oktobra ove godine, s mogućnošću da još dva budu odobrena do kraja godine.

Slično kao i kod razvoja vakcine, Komisija najavljuje da će uložiti u istraživanje i inovacije, u identifikaciju novih perspektivnih lijekova i povećanje proizvodnih kapaciteta.

To uključuje i zajedničku nabavku lijekova i stvaranje portfelja perspektivnih lijekova te potpisivanje predugovora s proizvođačima kao što je to učinjeno i kod vakcine protiv COVID-19.

“Vakcine spašavaju živote, ali ne mogu iskorijeniti COVID-19. Trebamo snažno podstaći rad na lijekovima kako bismo ograničili potrebu za hospitalizacijom, ubrzali vrijeme oporavka i smanjili smrtnost”, izjavila je komesarka za zdravstvo Stella Kyriakides.

‘Fokus i na vakcine, i na lijekove’

“Pacijenti u Evropi i širom svijeta trebaju imati pristup prvoklasnim lijekovima protiv COVID-19, stoga smo odredili tri vrlo jasna cilja – do oktobra ćemo razviti i odobriti tri nova i učinkovita lijeka protiv COVID-19 koji potencijalno mogu promijeniti tok bolesti”, dodala je komesarka, prenijela je Hina.

Komisija najavljuje da će napraviti portfelj od 10 potencijalnih lijekova protiv COVID-19 i do juna ove godine identificirati njih pet koji najviše obećavaju.

“Situacija na mnogim odjelima za intenzivnu njegu širom kontinenta i dalje je kritična. Moramo se fokusirati i na vakcine i na lijekove kao na dva snažna i komplementarna načina za borbu protiv COVID-19”, rekao je potpredsjednik Komisije Margiritis Schinas, koji je dodao da EU trenutno ima samo jedan odobreni lijek za COVID-19.

Izvor: Agencije

Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO