Sirija tvrdi da je Izrael raketama napao Latakiju

Sirijska vojska saopćila je kako su zračni napadi krenuli u 2 sata ujutro te su pogodili nekoliko područja uz jugozapadnu obalu Latakije.

Rakete su navodno pogodile i grad Džabla na sjeverozapadu provincije Latakija (Al Jazeera)

Sirijska protuzračna obrana oborila je nekoliko izraelskih raketa koje su ciljale sredozemnu luku Latakiju, izvijestila je u srijedu sirijska vojska o tom rijetkom napadu na regiju iz koje dolazi sirijski čelnik i u kojoj se nalazi ruska zračna baza, prenosi Hina.

Sirijska vojska saopćila je kako su zračni napadi krenuli u 2 sata ujutro te su pogodili nekoliko područja uz jugozapadnu obalu Latakije. Jedan civil je ubijen, a šest ozlijeđeno kad je jedna od raketa pogodila tvornicu plastike u tom gradu.

„Naša protuzračna obrana presrela je rakete agresora i oborila neke od njih“, stoji u saopćenju.

Državni mediji ranije su izvijestili kako je izraelski napad pogodio i grad Hifu te Misjaf u provinciji Hama. Izraelska vojska još nije komentirala te navode.

Intenzivirani napadi

Iako je Izrael proteklih godina često ciljao razne dijelove Sirije, to se rijetko događalo u Latakiji u čijoj je blizini ruska zračna baza Hmeimim.

Rakete su navodno pogodile i grad Džabla na sjeverozapadu provincije Latakija, bastionu manjinskih Alavita kojima pripada sirijski predsjednik Bashar al-Assad i koja dominira vojskom.

Zapadni obavještajni izvori tvrde kako je Izrael posljednjih mjeseci pojačao aktivnost protiv iranskih ciljeva u Siriji.

Mete su mu najčešće istraživački centri za razvoj oružja, spremišta oružja i vojni konvoji koji prenose rakete iz Sirije u Libanon, piše agencija Reuters.

Izvor: Agencije