Policajac koji je ubio Georgea Floyda zatražio novo suđenje

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin, osuđen zbog ubistva Georgea Floyda koje je pokrenulo masovne proteste protiv rasizma, zatražio je novo suđenje.

Chauvin je 20. aprila, nakon tri sedmice suđenja, proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, uključujući onu za ubistvo (EPA)

Bivši policajac iz Minneapolisa Derek Chauvin, osuđen zbog ubistva Georgea Floyda koje je pokrenulo masovne proteste protiv rasizma, u utorak je zatražio novo suđenje.

Chauvinov advokat Eric Nelson tvrdi kako suđenje nije bilo pravedno te da je imalo niz pravosudnih grešaka, a da je presuda suprotna zakonu, prenosi Hina.

Chauvin je 20. aprila, nakon tri sedmice suđenja, proglašen krivim po sve tri tačke optužnice, uključujući onu za ubistvo.

Maksimalna kazna za prvu tačku je do 40 godina zatvora, za drugu do 25 godina, a maksimalna kazna za treću tačke optužnice je 10 godina i/ili 20.000 američkih dolara.

Presuda bi mogla biti donesena sredinom juna.

Ubistvo Floyda

Na snimci Floydove smrti vidi se kako mu Chauvin koljenom pritišće vrat duže od devet minuta.

Floydova smrt pokrenula je proteste diljem Sjedinjenih Američkih Država i svijeta protiv policijske brutalnosti nad Afroamerikancima.

Osudom Chauvina za smrt Georgea Floyda, tužitelji će početi usmjeravati pažnju na vođenje postupka protiv troje drugih koji su sudjelovali u fatalnom hapšenju.

Tou Thao, J. Alexander Kueng i Thomas Lane, svi koji su otpušteni i uhapšeni nekoliko dana nakon što je Floyd umro prošlog maja, na suđenju 23. augusta suočeni su s optužbama da su pomagali u ubistvu Floyda.

Izvor: Agencije