Izraelski šef diplomatije u posjeti Egiptu: Razgovori o ‘trajnom prekidu vatre’ u Gazi

U prvoj posjeti izraelskog ministarstva vanjskih poslova Egiptu nakon 13 godina razgovarat će se o obnovi opustošene palestinske enklave nakon 11-dnevnog bombardiranja.

U posljednoj izraelskoj ofanzivi na Gazu - koja je pod opsadom od 2007. - ubijeno je 253 Palestinaca, uključujući 66 djece (Reuters)

Izraelski ministar vanjskih poslova Gabi Ashkenazi doputovao je u nedjelju u Kairo kako bi sa svojim egipatskim kolegom Samehom Shoukryjem razgovarao o uspostavljanju “trajnog prekida vatre” između Izraela i Hamasa, grupe koja upravlja okupiranim Pojasom Gaze.

Ashkenazi je tvitao na arapskom, engleskom i hebrejskom jeziku da je njegovo putovanje u Kairo “prva službena posjeta izraelskog ministarstva vanjskih poslova u posljednjih 13 godina”.

Prema njegovoj objavi na Twitteru, posjeta je odgovor na poziv koji mu je uputio Skoukry.

“Razgovarat ćemo o uspostavljanju trajnog prekida vatre s Hamasom, o mehanizmu pružanja humanitarne pomoći i obnovi Gaze u čemu će ključnu ulogu imati međunarodna zajednica”, dodao je.

Također je napisao da je njegova vlada “u potpunosti posvećena” repatrijaciji izraelskih zatvorenika koje je držao Hamas.

Egipat je početkom ovog mjeseca imao ključnu ulogu u posredovanju u primirju između Izraelaca i Hamasa, čime je završeno 11-dnevno bombardiranje.

U posljednjoj izraleskoj ofanzivi na Gazu – koja je pod opsadom od 2007. godine – ubijeno je 253 Palestinaca, među kojima je 66 djece.

U napadima je uništeno 1.800 stambenih jedinica, dok je djelimično uništeno najmanje još 14.300, usljed čega je desetine hiljada Palestinaca bilo prisiljeno da se skloni u škole koje vode Ujedinjene nacije.

Bombama su pogođene 74 zgrade, uključujući lokalne općine, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo informacija Gaze.

Visoki egipatski sigurnosni dužnosnici u nedjelju su potvrdili agenciji AFP da će Hamasov lider Ismail Haniyeh također prisustvovati razgovorima u Kairu, no nisu otkrili više detalja.

Istovremeno, egipatski šef obavještajne službe Abbas Kamel planira sa grupom visokorangiranih obavještajaca posjetu Izraelu i okupiranim palestinskim teritorijama, dodali su dužnosnici.

“Predsjednik [Abdel Fattah] el-Sisi naredio je šefu opće obavještajne službe da razgovara sa izraelskim premijerom [Benjaminom Netanyahuom] o trajnom prekidu vatre te da prenese neke od stavova palestinske strane”, rekli su.

El-Sisi, koji je svojoj zemlji vratio ulogu vodeće zemlje u regionu, također je zadužio Kamela da okonča političke podjele između suparnika Hamasa u Gazi i Fataha na okupiranoj Zapadnoj obali, rekli su dužnosnici.

Palestinci su politički podijeljeni između Hamasa i njegovog suparnika Fataha, ali analitičari kažu da je najnovija eskalacija izraelsko-palestinskog sukoba poslužila za ujedinjenje rascjepkane palestinske zajednice na način kakav prethodnih godina nije viđen.

Eksalacija je rezultat povećanih napetosti u okupiranom Istočnom Jerusalemu zbog plana Izraela o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha i napada na kopleks džamije Al-Aqsa.

Rakete i drugi projektili iz Gaze ubili su 12 osoba u Izraelu, uključujući dvoje djece.

El-Sisi je obećao 500 miliona dolara za obnovu gusto naseljene i opustošene enklave.

Egipat je pomagao izraelsku opsadu Gaze i uglavnom je držao granični prelaz Rafah zatvoren, kako kažu, iz sigurnosnih razloga.

Opsada Gaze također je zaustavila protok građevinskog materijala koji je potreban za obnovu velikog dijela infrastrukture enklave koja je oštećena u izraelskim vojnim kampanjama 2008, 2012. i 2014. godine.

Ono što dodatno otežava nabavku materijala jesu razne birokratske procedure koje dobavljač mora ispuniti kako bi uvezao materijal u Gazu.

Izvor: Al Jazeera i agencije