SAD se neće ponovo pridružiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obje zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine.

Cilj Sporazuma o 'Otvorenom nebu' bio je izgradnja povjerenja između Rusije i Zapada (EPA)

SAD su obavijestile Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’, uslijed čega će na snazi ostati samo jedan pakt Washingtona i Moskve o kontroli naoružanja, prenosi Beta.

Taj sporazum, koji je omogućavao letove za nadzor nad vojnim objektima u obje zemlje, SAD su napustile u novembru prošle godine, za vrijeme mandata bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Trump nije ništa učinio da produži važenje jedinog preostalog sporazuma s Rusijom o kontroli naoružanja, poznatog kao Novi START, ali je administracija predsjednika Joea Bidena ubrzo po preuzimanju dužnosti dogovorila s Moskvom njegovo petogodišnje produženje i započela reviziju odluke o povlačenju iz Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’.

Zvaničnici su naveli da je revizija završena i da je zamjenica američkog državnog sekretara Wendy Sherman obavijestila zamjenika šefa ruske diplomatije Sergeja Rjabkova da Washington neće ponovo pristupiti Sporazumu o ‘Otvorenom nebu’.

Izgradnja povjerenja između Rusije i SAD-a

Odluka je donijeta dok se obje strane pripremaju za samit predsjednika SAD-a i Rusije, Joea Bidena i Vladimira Putina, zakazan za 16. juni u Ženevi. Oni će pokušati da nađu zajednički jezik poslije naglog pogoršanja odnosa koji su pali na najniži nivo u više decenija.

Donji dom ruskog parlamenta je prošle nedjelje odobrio povlačenje Rusije iz Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’.

Cilj Sporazuma o ‘Otvorenom nebu’ bio je izgradnja povjerenja između Rusije i Zapada, tako što je više od 30 njegovih potpisnica dobilo mogućnost da obavlja izviđačke letove nad teritorijama drugih članica pakta radi prikupljanja informacija o vojnim snagama i aktivnostima.

Više od 1.500 takvih letova izvedeno je od stupanja Sporazuma na snagu 2002.

Rusija: Ovo je politička greška

Rusija je razočarana odlukom SAD-a da se ne pridruže ponovo Sporazumu o otvorenom nebu, iako je taj potez bio očekivan, izjavio je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov.

“SAD su napravile još jednu političku grešku, nanoseći novi udarac evropskom sistemu sigurnosti”, rekao je Rjabkov, prenosi Tanjug, pozivajući se na TASS.

Sjedinjene Američke Države obavijestile su jučer Rusiju da se neće ponovo pridružiti Sporazumu o otvorenom nebu, koji omogućava vršenje posmatračkih letova, u kojima se koriste letjelice bez oružja, nad državama članicama.

“To nas sigurno ne raduje. Razočaravajuće je što su SAD propustile još jednu šansu da daju pozitivan doprinos zadatku jačanja sigurnosti u Evropi”, citirala je agencija RIA Novosti riječi Rjabkova.

Kako napominje, američko odbijanje nije stvorilo povoljnu atmosferu za diskusiju o kontroli naoružanja na samitu predsjednika dvije zemlje, Vladimira Putina i Joe Bidena, narednog mjeseca.

Izvor: Agencije