EU sprema tri milijarde eura za ‘demokratsku Bjelorusiju’

U Briselu naglašavaju da će paket finansijske pomoći biti aktiviran ‘kada Bjelorusija krene u demokratsku tranziciju’.

Plan odražava podršku Evropske unije želji bjeloruskog naroda za mirnom demokratskom tranzicijom u zemlji (EPA)

Evropska komisija predstavlja je Vijeću Evropske unije plan od tri milijarde eura ekonomske podrške “budućoj demokratskoj Bjelorusiji”.

U Briselu naglašavaju da je paket “kombinacija bespovratnih sredstava i zajmova za javne i privatne investicije”, a da će biti aktiviran “kada Bjelorusija krene u demokratsku tranziciju”, prenosi Tanjug.

“Plan odražava podršku EU-a želji bjeloruskog naroda za mirnom demokratskom tranzicijom u zemlji nakon predsjedničkih izbora u augustu 2020. godine, koji nisu bili ni slobodni, ni pošteni”, navodi EK-a.

Predsjednica EK-a Ursula von der Leyen izjavila je da EU ima “dvije vrste” poruka za Bjelorusiju.

‘Podsticaj trenutnim vlastima za promjene’

“Poruka narodu Bjelorusije je da vidimo i čujemo njihovu želju za promjenama, demokratijom i svjetlom budućnošću. Bjeloruskim vlastima kažemo da nikakva represija, brutalnost ili prinuda neće donijeti legitimitet vašem autoritarnom režimu. Do sada ste otvoreno ignorirali demokratski izbor bjeloruskog naroda. Vrijeme je za promjenu kursa”, poručila je Von der Leyen.

Ekonomski paket EU-a za Bjelorusiju podrazumijeva direktnu finansijsku podršku oporavku zemlje i obnavljanju makroekonomske stabilnosti, podršku demokratskoj tranziciji i rješavanju ključnih strukturnih reformi, kao i investicije u održivu infrastrukturu i zelenu i digitalnu transformaciju.

“Ogroman paket finansijske pomoći koji Bjelorusiji možemo pružiti u slučaju njene demokratske tranzicije trebao bi biti istinski podsticaj trenutnim vlastima da promijene kurs. U kombinaciji s našim opsežnim sankcijama režimu, koje će biti dodatno povećane u narednim sedmicama, kao i preusmjerenjem naše postojeće finansijske pomoći van države i direktno ljudima, pokazujemo da Unija ostaje istinski posvećena demokratskoj Bjelorusiji”, ocijenio je šef diplomatije EU-a Josep Borrell.

Izvor: Agencije