Sud naredio Royal Dutch Shellu da smanji emisiju ugljika za 45 posto

Holandski sud je naredio kompaniji Royal Dutch Shell da smanji emisiju ugljika za 45 posto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Aktivisti okupljeni ispred sudnice su klicali i skakali od radosti dok je čitana presuda (EPA)

Holandski sud je naredio kompaniji Royal Dutch Shell da smanji emisiju ugljika za 45 posto do 2030. godine u odnosu na nivo iz 2019. godine.

To je važna presuda u slučaju koji su pokrenule grupe za klimatski aktivizam, koje su tu odluku pozdravile kao “pobjedu Planete”, prenosi Beta.

Haški okružni sud presudio je da je anglo-holandski energetski gigant dužan da smanji emisije i da njegovi planovi smanjenja nisu dovoljno konkretni.

Ta odluka bi mogla stvoriti presedan za slične slučajeve protiv zagađujućih multinacionalnih kompanija širom svijeta.

Aktivisti okupljeni ispred sudnice su klicali i skakali od radosti dok je čitana presuda.

“Klima je danas pobijedila”, rekao je Roger Cox, advokat holandskog ogranka “Prijatelja Zemlje”, jedne od organizacija koje su podnijele tužbu.

Ključna presuda

“Ova presuda će promijeniti svijet. Širom svijeta ljudi su počeli da podnose tužbe protiv naftnih kompanija slijedeći naš primjer”, dodao je Cox.

Haški sud nije rekao kako Royal Dutch Shell treba da postigne naređeno smanjenje, već da “ima potpunu slobodu u ispunjavanju obaveza smanjenja i oblikovanju korporativne politike”.

U pisanoj reakciji, Shell je najavio žalbu na “razočaravajuću sudsku odluku”.

Kompanija je rekla da već́ “ulaže milijarde dolara u gorivo s niskim sadržajem ugljika, uključujući punjenje baterija električnih vozila, vodik, obnovljive izvore energije i biogorivo. Želimo da povećamo potražnju za ovim proizvodima i još brže proširimo naše poslovanje s novim energentima”.

Na ročištu u decembru, advokat Shella, Dennis Horeman, rekao je da bi presuda protiv kompanije mogla stvoriti situaciju “u kojoj bezbroj strana može u sudovima smatrati druge odgovornim za ulogu u toj (energetskoj) tranziciji” i time dati sudijama “centralnu ulogu u aktivnom i delikatnom političkom procesu”.

Shellova politika

Shell kaže da ima “ambiciju da do 2050. godine ili prije bude energetski biznis sa nultom emisijom”.

Sud je u rezimeu presude donesene u srijedu rekao da Shell zasad ne krši svoju obavezu smanjenja emisija, kako su tvrdile ekološke grupe, jer je ta kompanija pooštravala svoju politiku emisija.

Ali presudilo je da ta Shellova politika “nije konkretna, ima mnogo uvjetovanja i zasniva se na praćenju društvenog razvoja, a ne na vlastitoj odgovornosti kompanije za postizanje smanjenja CO2”.

“Stoga je sud naložio kompaniji da do kraja 2030. godine smanji svoje emisije, kao i svojih dobavljača i kupaca za neto 45 posto u odnosu na nivoe iz 2019. godine”, piše u presudi.

Tužba građana

Grupa od sedam organizacija za zaštitu životne sredine i ljudskih prava i 17.000 holandskih građana podnijeli su tužbu 2018. godine, pozivajući sud da naredi Shellu da smanji emisije u skladu sa globalnim ciljevima postavljenim u Pariškom klimatskom sporazumu, odnosno za 45 posto do 2030. godine.

Sud je presudio o zahtjevima šest grupa.

Taj slučaj u Holandiji najnoviji je u nizu tužbi koje su širom svijeta podnijeli klimatski aktivisti tražeći akciju za suzbijanje emisija, ali je to prvi takav slučaj protiv multinacionalne kompanije.

Jedan od prvih uspješnih klimatskih slučajeva također je bio u Holandiji, gdje je Vrhovni sud prije dvije godine potvrdio presudu iz 2015. kojom se zahtijeva da država smanji emisije za najmanje 25 posto do kraja 2020. u odnosu na nivo iz 1990. godine.

U februaru je jedan sud u Parizu presudio da francuska vlada nije preduzela dovoljne mjere za borbu protiv klimatskih promjena u slučaju koji su pokrenule četiri nevladine organizacije. Prošlog mjeseca, njemački najviši sud rekao je da Savezna vlada mora postaviti jasne ciljeve za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte od 2030. godine.

Donald Pols, direktor holandskog ogranka organizacije Prijatelji Planete (Friends of the Earth), rekao je za presudu u Hagu da je “monumentalna pobjeda naše planete, naše djece i veliki skok ka budućnosti života svih”.

Izvor: Agencije