Blinken najavio američku pomoć pri obnovi Gaze

Washington će raditi na tome da prikupi međunarodnu podršku i uputi značajne doprinose, rekao je državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država Antony Blinken obećao je u utorak, tokom bliskoistočne turneje, da će Washington prikupiti podršku za obnovu Gaze, u okviru napora da se pojača prekid vatre između Hamasa i Izraela.

Nakon sastanka sa predsjednikom Palestinske samouprave Mahmoudom Abbasom, Blinken je rekao da će administracija američkog predsjednika Joea Bidena zatražiti od Kongresa 75 miliona dolara pomoći za Palestince.

Dodao je i da će Washington nastaviti proces otvaranja američkog konzulata u Al-Qudsu, koji će biti nadležan za odnose SAD-a i Palestine, prenio je Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Konzulat je dugo služio kao autonomna kancelarija zadužena za diplomatske odnose sa Palestincima, navodi AP, prenosi Beta.

Podrška rješenju sa dvije države

Međutim, bivši američki predsjednik Donald Trump je smanjio njegove nadležnosti i stavio ga pod kontrolu svog ambasadora u Izraelu kada je premjestio ambasadu iz Tel Aviva u Jerusalem.

Nakon razgovora sa Abbasom, Blinken je rekao da će SAD osigurati još 5,5 miliona dolara hitne pomoći za Gazu, kao i 32 miliona dolara iz programa agencije Ujedinjenih nacija za pomoć i rad.

“Kao što sam rekao predsjedniku (Abbasu), ja sam ovde da istaknem posvećenost SAD-a ponovnoj izgradnji odnosa sa Palestinskom upravom i palestinskim narodom, odnosa zasnovanog na međusobnom poštovanju i zajedničkom ubjeđenju da Palestinci i Izraelci zaslužuju istu mjeru sigurnosti, slobode, mogućnosti i dostojanstva”, rekao je najviši američki diplomata.

Blinken je, međutim, jasno stavio do znanja da se SAD želi osigurati da Hamas, koji smatra terorističkom organizacijom, nema koristi od humanitarne pomoći.

Američki diplomata je rekao i to da njegova zemlja podržava rješenje konflikta po modelu dvije države, izraelske i palestinske, te je pozvao obje strane da stvore bolju atmosferu kako bi se to postiglo.

“Moguće je obnoviti na kraju napore da se postigne dvodržavno rješenje, koje mi vidimo kao jedini način da osiguramo budućnost Izraela kao jevrejske demokratske države i naravno da se Palestincima da država na koju imaju pravo”, rekao je šef američke diplomatije, prenio je AFP.

Američki zvaničnik je regionalnu turneju počeo u Zapadnom Jerusalemu, gdje je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, koji je, obraćajući se novinarima, zaprijetio vrlo moćnim odgovorom ako Hamas obnovi prekogranične raketne napade.

Nove prijetnje Netanyahua

“Znamo da, kako bi spriječili povratak nasilju, moramo koristiti prostor stvoren za rješavanje većeg skupa osnovnih problema i izazova“, rekao je Blinken i naveo kako to počinje rješavanjem teške humanitarne situacije u Gazi i početkom obnove.

Washington će, kazao je on, raditi na tome da prikupi međunarodnu podršku i uputi značajne doprinose.

Ranije su izraelske vlasti objavile kako dopuštaju da na teritorij Pojasa Gaze uđu gorivo, lijekovi i hrana namijenjeni privatnom sektoru Gaze, prvi put od kako su počeli 11-dnevni udari na Gazu 10. maja.

Blinken bi, također, trebao posjetiti Kairo i Aman, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Egipat je bio posrednik u sklapanju primirja, u koordinaciji sa SAD-om.

Izvor: Al Jazeera i agencije