AP na udaru kritika jer je novinarku otpustio zbog stavova o Palestini

Američku novinarku Emily Wilder novinska agencija AP je smijenila nakon desničarske kampanje o njenim propalestinskom aktivizmu iz studentskih dana.

Associated Press nije precizirao kako je Wilder prekršila politiku novinske agencije o društvenim mrežama [Getty Images]

Američka novinarka etiketirana od strane desničarskih skupina zbog njenog propalestinskog aktivizma osudila je njen otkaz iz novinske agencije Associated Press, rekavši da je “žrtva nejednakog provođenja pravila o objektivnosti i društvenim mrežama”.

U izjavi podijeljenoj na Twitteru u subotu, Emily Wilder kaže da kada je otpuštena ove sedmice, njeni menadžeri u AP-u su joj rekli da je prekršila politiku te novinske agencije prema društvenim mrežama, ali da nisu rekli koji tvitovi krše tu politiku i na koji način.

Njen otkaz, uručen u srijedu, uslijedio je nakon što su desničarske skupine na Univerzitetu Stanford kojeg je pohađala pokrenule kampanju koju je Wilder opisala kao “klevetničku“, a sve zbog njenog aktivizma iz studentskih dana koji se odnosio na odbranu palestinskih prava.

Otkaz AP-ovoj novinarki došao je u vrijeme izraelske 11-dnevne vojne ofenzive na Pojas Gaze, u kojoj je ubijeno gotovo 250 Palestinaca, a više od 1.900 ozlijeđeno. Dvanaest ljudi ubijeno je i u Izraelu raketama ispaljenim s priobalnog teritorija Palestine.

“Ja sam žrtva nedosljednog provođenja pravila o objektivnosti i društvenim mrežama, zbog čega su i prije mene novinari cenzurisani  – posebno palestinski i tamnoputi novinari”, rekla je Wilder u izjavi.

Republikanci iz Stanforda također su kritikovali Wilder, koja je Židovka, kao “antiizraelskog agitatora” dok je bila student.

Washington Free Beacon potom je objavio članak s naslovom: „Kao saradnika na vijestima AP angažirao antiizraelskog aktivistu. AP-ova objektivnost dovedena u pitanju usred otkrića da je agencija dijelila uredski prostor s Hamasom“. Ta se priča proširila i na drugim forumima, uključujući i web stranicu Fox Newsa.

Samo nekoliko dana ranije, Izrael je bombardirao zgradu u Gazi u kojoj je bila redakcija AP-a, kao i redakcija Al Jazeere.

Izraelska vlada tvrdi da se u zgradi al-Jalaa “nalazila vojna oprema koja je pripadala obavještajnoj agenciji terorističke organizacije Hamas”, ali su medijske organizacije odbacile te tvrdnje i zatražile nezavisnu istragu.

Glasnogovornica AP-a Lauren Easton nije htjela reći u petak što je Wilder – koja je počela raditi kao saradnica vijesti AP-a 3. maja iz Phoenixa u Arizoni – napisala pa je prekršila politiku kompanije o društvenim mrežama.

“Naša politika je takva da komentari jedne osobe ne mogu stvoriti opasne uvjete za naše druge novinare koji prate priču”, rekla je Easton.

“Svaki novinar AP-a odgovoran je da štiti našu sposobnost da izvještavamo o ovom ili bilo kojem drugom sukobu, pošteno i vjerodostojno, i ne može zauzimati stranu na javnim forumima.”

‘Sramotno’

Ali, novinari i drugi su kritikovali AP zbog otpuštanja Wilder, rekavši da taj potez odražava nepravedni dvostruki standard o tome ko se smatra “pristranim” kada izvještava o Izraelu i Palestini.

Otkako je Izrael 10. maja započeo napade na Gazu, rasle su kritike na račun izvještavanja o Gazi, naročito na račun američkih medija.

U svojoj izjavi, Wilder se pitala koju poruku njeno uklanjanje iz AP-a šalje drugim mladim ljudima koji žele ući u novinarstvo.

Izvor: Agencije